E prea mult! E prea mult! Virgil Popescu nu repetă obsesiv acest reproș referitor la scumpiri, ci la propria demisie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Virgil Popescu
Sursă foto: Facebook Virgil Popescu
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a făcut declarații de presă.

În cadrul conferinței de presă de la Guvern, ministrul Virgil Popescu a fost întrebat de o eventuală demisie.

„Ca ministru al Energiei, ați avut vreun moment în care să vă dați demisia, având în vedere contextul în care vi s-a cerut?“, a fost întrebat Virgil Popescu de către o jurnalistă.

„Eu particip la toate ședințele partidului ca să faceți dumneavoastră, din afara partidului, speculații. E prea mult, totuși!“, a spus Virgil Popescu.

„Deci nu vi s-a cerut demisia?“, a replicat jurnalista.

„E prea mult, totuși, să faceți speculații!“, a adăugat Virgil Popescu.

„S-a discutat despre o posibilă remaniere a dumneavoastră“, a insistat jurnalista.

„Este prea mult să faceți speculații pe această temă“, a spus Virgil Popescu.

„Vă simțiți vizat de o remaniere guvernamentală?“, a întrebat, din nou, jurnalista.

„E prea mult să faceți speculații!“, a spus, din nou Virgil Popescu.

„Dar vă simțiți?“, a spus jurnalista.

„Dar nu mie trebuie să-mi puneți această întrebare. Cine vine ministru într-o funcție, se gândește că nu-i pe viață acolo. Eu am mai răspuns la întrebările acestea. Nu-mi este teamă decât de Dumnezeu, deci nu este absolut nicio problemă.“, a zis ministrul Virgil Popescu.

VEZI ȘI    -    Ministrul Energiei: Facturile vor rămâne plafonate până la 31 martie;vom suprataxa întregul lanţ din energie

Schema de plafonare şi compensare a facturilor va rămâne în vigoare până la 31 martie, iar supraimpozitarea va fi aplicată pe întregul lanţ din energie, nu doar pentru producători, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

'Acum sunt supraimpozitaţi producătorii, dar este normal să fie impozitat tot lanţul. Nu văd de ce un intermediar ar trebui să câştige mai mult de câteva procente, că doar ia şi vinde, nu face altceva. Nu văd de ce să câştige dublu, triplu. Nu e normal ca unii să facă profituri foarte mari şi alţii să le plătească. Preţul care este acum în PZU este foarte mare', a spus ministrul.

El a evitat să spună concret dacă supraimpozitarea întregului lanţ se va aplica de la 1 septembrie:

'Nu Ministerul Energiei trebuie să stabilească acest lucru, nu noi stabilim taxele şi impozitele, împreună cu Ministerul Finanţelor şi ANRE. Haideţi să finalizăm calculele din interior şi vom ieşi public. Îmi cereţi un dead-line pe o măsură care nu este de competenţa mea'. Întrebat de ce suprataxarea nu s-a aplicat mai devreme, întrucât PSD a cerut acest lucru de la începutul anului, Popescu a răspuns:

'PNL a susţinut mereu acest lucru şi probabil că atunci nu s-a putut pune în practică. Vă asigur că Ministerul Energiei ştie ce are de făcut'. Ministrul a mai arătat că mecanismul de plafonare şi compensare nu va fi modificat până la 31 martie 2023, aşa cum prevede legislaţia actuală. 'Plafonarea va rămâne, evident. Ordonanţa este în vigoare până la 31 martie. Nu se va întâmpla nimic cu facturile românilor peste iarnă. În septembrie-octombrie vom lucra la ce se va întâmpla după 31 martie', a arătat oficialul guvernamental.

Virgil Popescu a spus că bugetul schemei de compensare estimat de ANRE este de 16 miliarde de lei. 'Schema refăcută şi ulterior recalibrată de ANRE s-a redus de la 40 de miliarde la 20 de miliarde şi ulterior la 16 miliarde. A fost estimarea ANRE. (...) Eu vă pot relata ce au spus toţi liderii politici, că ceea ce trebuie plătit se va plăti', a subliniat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel