E OBLIGATORIU până pe 30 iunie! Se aplică amenzi uriaşe pentru nerespectarea legii
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Legea îţi impune să faci asta, dacă ai terenuri intravilane şi extravilane. Dacă nu respecţi data limită, rişti amenzi usturătoare! 

Garda Națională de Mediu a anunțat, joi, că proprietarii și deținătorii de terenuri intravilane și extravilane să elimine ambrozia. ”Popular i se spune iarba pârloagelor sau iarba pustiei, iar în oraşe este cunoscută ca ambrozia, buruiana care poate provoca alergii severe, dacă este lăsată să se răspândească. Pentru evitarea instalării şi răspândirii ambroziei şi pentru eliminarea ei de pe terenurile intravilane sau extravilane Legea 62/2018 obligă proprietarii sau deţinătorii sau administratorii de terenuri intravilane şi extravilane să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia”, a transmis Garda Naţională de Mediu.

Printre cei care trebuie să elimine ambrozia de pe terenuri se numără:

- proprietarii și deținătorii de terenuri

- administratorii drumurilor publice

- administratorii căilor ferate

- administratorii cursurilor de apă

- administratorii lacurilor

- administratorii sistemelor de irigații

- administratorii bazinelor piscicole

Amenzi uriașe 

Garda Națională de Mediu a mai spus că persoanele care nu respectă legea, riscă amenzi uriașe. Potrivit autorităților, persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, în timp ce persoanele juridice riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei. De asemenea, Garda Națională de Mediu mai spune că deținătorii, proprietarii și administratorii mai sus menționați trebuie să elimine ambrozia până cel târziu 30 iunie pentru ca polenul să nu se răspândească.

Pericol pentru sănătate

Medicii atrag atenția că alergiile provocate de ambrozie sunt dintre cele mai periculoase. Sunt pacienți care dezvoltă o simptomatologie respiratorie destul de severă şi care au nevoie de tratament îndelungat pentru recuperare. Persoanele sensibile au reacţii care pot însemna crize de strănut şi ochi roşii, nas înfundat, rinoree, dureri de cap, mâncărime în gât, pierderea mirosului, somnolenţă, oboseală cronică. În cazuri foarte grave, polenul de ambrozie poate provoca şoc anafilactic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel