E mai bine sau nu să dormi cu șosete? Ce spun experții
Unele persoane nici nu pot să conceapă să doarmă fără șosete, în timp ce altele nu pot adormi dacă nu și-au scos șosetele din picioare. Dar cum e de dorit? De fapt ce efect au acestea asupra organismului?
Potrivit expertului în somn Mar De Carlo, există multe beneficii ale purtării șosetelor în pat. Studiile au arătat că șosetele pot ajuta oamenii să adoarmă mai repede și să rămână adormiți mai mult timp datorită unui proces numit vasodilatație distală, a explicat acesta pentru Huffington Post. ”Modificările temperaturii pielii pot afecta în mod cauzal capacitatea de a iniția și menține somnul”, a concluzionat un studiu din 2007.
S-a demonstrat că purtarea ciorapilor în pat crește circulația și fluxul sanguin la nivelul picioarelor. Acest lucru poate ajuta la scăderea temperaturii centrale a corpului, semnalând creierului că este timpul să se culce, a mai spus expertul, fondator al Institutului Internațional de Parenting și Sănătate de la Asociația Consultanților Profesioniști în Somn.
Un alt studiu, care a implicat un număr mic de subiecți, a constatat că tinerii care purtau șosete au adormit cu 7,5 minute mai repede, au dormit cu 32 de minute mai mult și s-au trezit de 7,5 ori mai rar decât cei care nu purtau șosete.
Cine nu doarme suficient riscă să aibă probleme cognitive la bătrânețe
Persoanele care suferă de insomnie la vârsta mijlocie prezintă un risc mai mare de a se alege cu probleme cognitive mai târziu în viață, arată un nou studiu care a implicat peste 3.500 de subiecți din Finlanda. Printre problemele cognitive identificate de oamenii de știință se află cele de memorie, concentrarea și capacitatea de învățare. Cu cât insomnia a fost de mai lungă durată, întinsă pe ani, cu atât au fost afectate mai rău aceste funcții ale creierului.
Pe de altă parte, dacă simptomele insomniei s-au atenuat, funcția cognitivă nu a fost afectată la bătrânețe, au mai observat oamenii de știință, conform Science Alert. Nu e deloc un secret că sănătatea noastră mentală (și fizică) depinde de un somn de calitate și suficient. Cu toate acestea, puține studii pe suferinzii de insomnie au fost realizate pe o perioadă de timp atât de mare, cu sondaje de urmărire efectuate între 15-17 ani după ce au avut loc evaluările inițiale ale participanților.
În cadrul cercetării, participanții, care erau de vârstă mijlocie și erau angajați la începutul studiului, în momentul reevaluării, erau pensionați fie pentru că împliniseră vârsta legală de pensionare, fie din motive de invaliditate. "Rezultatele noastre au arătat că simptomele de insomnie la vârsta când oamenii sunt apți de muncă pot crește riscul de declin cognitiv la vârsta de pensionare", au explicat cercetătorii de la Universitatea din Helsinki într-un raport publicat de Journal of Aging and Health.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News