Data publicării:

e-Factura - „brânză bună în burduf de câine“. Adrian Negrescu: Bomboana de pe colivă!

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Adrian Negrescu, analist economic, a vorbit despre e-Factura.

Analistul economic Adrian Negrescu a fost invitat la emisiunea „Totul despre Bani“, la DC News, unde a spus care este cea mai mare problemă din mediul fiscal românesc de la începutul acestui an.

„Cea mai mare problemă de la începutul anului 2024 este e-Factura, dincolo de creșterile de taxe de care știam că vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. Multe dintre companii s-au pregătit și fiecare a luat măsuri pentru a preveni impactul negativ al acestor creșteri de taxe, precum scăderile de încasări, probleme legate de prețuri, inflație, blocaj financiar etc.

Toate acestea au fost, practic, acoperite de această e-Factura, această bomboană pe colivă, într-un sistem economic extrem de dificil și prea puțin adaptat noilor realități economice.

Să vii cu e-Factura într-o economie în care mai mult de 80% din agenții economici sunt microîntreprinderi, oameni care nu au cunoștințe elementare de cum să emită o factură în sistem electronic, să folosească semnătura electronică, să se folosească de acest SPV. E o misiune cel puțin riscantă, dacă nu imposibilă din punctul meu de vedere.

Sistemul funcționează în momentul de față, dar funcționează pe spatele oamenilor și vedem din ce în ce mai mult pe ministrul Finanțelor vorbind despre modificările ce trebuie aduse pe parcurs. Eu nu înțeleg de ce nu l-au testat înainte mai bine, în relația cu mediul de afaceri, să încerce niște centre pilot, să vadă dacă funcționează și să nu-l extindă din prima la nivelul economiei“, a spus Adrian Negrescu.

Adrian Negrescu: e-Factura - brânză bună în burduf de câine

„Nu am făcut altceva decât să oferim pe tavă o afacere băieților deștepți din zona asta de semnături electronice digitalizate, de platforme care se leagă și se întrepătrund cu infrastructura ANAF-ului. În rest, toată lumea a umblat în ianuarie după semnătură electronică, după firme specializate care să le ofere, să le limiteze și să le faciliteze accesul la acest sistem de plată.

În ansamblu e un fel de brânză bună în burduf de câine. Da, poate statul va urmări mai bine ce se întâmplă în domeniul TVA-ului. Ăsta a motivul pentru care am digitalizat tot acest sistem de facturi, dar până să ajungem acolo și să vedem că toate aceste date sunt interpretate de niște motoare dotate cu inteligență artificială, mai e cale lungă. Noi am obligat oamenii să intre în e-Factura, dar nu ne-am gândit dacă avem dotările software și hardware pentru a ține această factură. În ultimele zile, contabilii au ajuns să lucreze noaptea sau în weekend pentru a ridica facturile în acest sistem care, în continuare, ridică foarte multe semne de întrebare“, a concluzionat Adrian Negrescu, analist economic.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel