Data actualizării:
Data publicării:

e-Factura a intrat în vigoare. Mircea Coșea: Vor fi tendințe de a merge spre economia neagră / Riscurile reorganizării ANAF / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit despre e-Factura și reorganizarea ANAF.

Mircea Coșea, profesor de economie, a fost invitat la emisiunea „Totul despre bani“, la DC News, unde a vorbit despre implementarea e-Factura și reorganizarea ANAF-ului.

„De fiecare dată când sunt anunțate măsuri, precum indexarea sau recalcularea pensiilor, se spune că se vor aduce mai mulți bani la buget prin creșterea gradului de colectare. Cum se va putea face acest lucru, mai ales că vedem că s-a implementat E-Factura de la 1 ianuarie? E o măsură bună, mai trebuie făcut ceva pe lângă aceasta?“, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu.

„Nu! Eu nu cred în această promisiune din câteva motive. Primul motiv e o anecdotă de pe timpul lui Napoleon care apare într-un manual belgian de economie. Napoleon mergea prin sate și băteau clopotele și toată lumea aplauda. Într-un sat nu au bătut clopotele, iar Napoleon s-a us la primar și l-a întrebat de ce nu bat clopotele? Primarul i-a spus: Majestate, din 1.000 de motive! Poți să-mi spui unul? / Da! Nu avem clopote! Așa și cu factura asta electronica. E bine, dar noi nu avem clopote, nu avem instituționalizarea sistemului tehnic. Țara asta are cel mai mic grad de informatizare din Europa și nu poți să vii cu așa ceva deodată. E foarte complicat! Vor fi pierderi și tendințe de a merge spre economia neagră. Nu cred în asta“, a spus Mircea Coșea.

CITEȘTE ȘI       -      EXCLUSIV  Paradox cu banii. Mircea Coșea: De ce nu se vede creșterea economică în buzunarul românilor / video

Reorganizarea ANAF

„În ceea ce privește ANAF-ul, domnul Ciolacu a fost singurul care a spus că trebuie reorganizat. Foarte bine, dar asta înseamnă câțiva ani de muncă. Trebuie informatizat, trebuie transformat dintr-un fel de poliție fiscală într-un partener al mediului de afaceri, care să consilieze, să meargă să vorbească și să știe să facă o contabilitate. De asemenea, trebuie să aibă specialiști și curaj pentru a merge în companiile multinaționale. Asta cere timp! Măcar dacă s-ar face, dar e nevoie de câțiva ani. Oricum e mai greu să faci în timpul în care acești domni sper să aducă mai mulți bani la buget. Dacă va aduce o colectare cu 1,5 - 2% mai mult decât acum ar fi excepțional, dar alte țări au avut nevoie de 1-2 ani să facă acest lucru cu ajutorul specialiștilor din Germania.

Dacă ar fi o politică mai deschisă către mediul de afaceri, atunci poate ar fi mai bine să plătești decât să faci evaziune. Literatura spune că întotdeauna când mediul de afaceri e mai liber, colectarea crește. Eu cred că încă o perioadă care poate să țină până la 10 ani, România va merge pe sârmă, cu foarte mari greutăți de echilibru între împrumuturi și impozite. Nu va putea să scape de aceste două lucruri, dar în direcția în care ele se vor reduce din ce în ce mai mult în favoarea efectelor pe care le are economia reală. Asta înseamnă continuitate și încredere într-un consens politic“, a conchis Mircea Coșea.

CITEȘTE ȘI       -      EXCLUSIV  Guvernul, sacrificii în an electoral. Coșea: Toți cei care au de cerut ceva se vor activa brusc în 2024. Vor apărea protestele

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel