E demonstrat! Suplimentele cu ulei de pește slăbesc inima
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Se știe că suplimentele cu Omega 3 sunt sănătoase. Dar cât de sănătoase dacă sunt consumate în exces?

Un studiu recent indică faptul că administrarea suplimentelor de ulei de pește poate avea efecte diferite asupra sănătății inimii, în funcție de existența bolilor cardiovasculare. Uleiul de pește, bogat în acizi grași omega-3, este recomandat de medicii britanici pentru prevenirea problemelor cardiace.

Un studiu arată altceva

Cercetători din China, SUA, Marea Britanie și Danemarca au analizat datele a peste 400.000 de participanți la UK Biobank pe o perioadă de 12 ani pentru a evalua impactul suplimentelor de ulei de pește asupra sănătății acestora. Cercetarea a evaluat riscul de a dezvolta fibrilație atrială, atac de cord, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă la persoane fără afecțiuni cardiace cunoscute.

Pentru persoanele fără boli cardiovasculare, administrarea suplimentelor de ulei de pește a fost asociată cu un risc cu 13% mai mare de fibrilație atrială și un risc cu 5% mai mare de accident vascular cerebral, relatează The Guardian.

În schimb, pentru cei deja diagnosticați cu boli de inimă, utilizarea suplimentelor de ulei de pește a fost legată de un risc cu 15% mai mic de a trece de la fibrilația atrială la atac de cord și un risc cu 9% mai mic de a trece de la insuficiență cardiacă la deces.

Femeile și nefumătorii care au luat suplimente de ulei de pește au avut un risc cu 6% mai mare de a dezvolta probleme cardiace. În contrast, persoanele în vârstă au înregistrat beneficii semnificative: bărbații au avut un risc cu 11% mai mic de a trece de la o stare de sănătate bună la deces, iar femeile un risc cu 7% mai mic.

Este esențial de menționat că acesta a fost un studiu observațional, astfel încât nu se pot trage concluzii definitive cu privire la cauză și efect. De asemenea, studiul nu a luat în calcul dozajul specific sau tipul de suplimente de ulei de pește utilizate, iar majoritatea participanților au fost caucazieni, ceea ce înseamnă că rezultatele ar putea să nu fie aplicabile altor etnii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel