DW: Copilul sfâșiat de maidanezi, subiect exploatat politic
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp
maidanezi
maidanezi

Un editorial Deutsche Welle subliniază că problema câinilor maidanezi, care persistă de douăzeci de ani, va continua, pentru că a fost prea mult timp ignorată și pasată de la un guvern la altul și de la un legislativ la altul. Editorialul DW susține că "vânzoleala politică" pe tema copilului ucis de câini va rămâne doar atât, un subiect exploatat politic. 

"Problema câinilor fără stăpîn persistă de douăzeci de ani, timp în care maidanezii s-au înmulţit, astfel că acum estimările indică numai în Bucureşti 64.000 de câini care umblă liber pe străzi, şi nu doar pe străzi şi în cartiere mărginaşe, ci şi în plin centrul capitalei. În fiecare zi, zeci de persoane, între care mulţi copii, sunt muşcate de câinii străzii în capitala europeană Bucureşti", precizează sursa citată.

4 milioane de euro pentru maidanezi. Unde sunt?

Subliniază că edilii din întreaga țară au fost la fel de dezinteresaţi în rezolvarea problemei ca şi primarul Capitalei. Amintește că "una din promisiunile primarului general Sorin Oprescu în campania electorală din 2012 a fost rezolvarea problemei câinilor maidanezi, prin încurajarea adopţiei şi construirea unor adăposturi în afara Bucureştiului. Primarul Oprescu chiar a inaugurat în timpul campaniei un astfel de adăpost în afara Capitalei, proiectat să fie cel mai mare din lume". DW mai precizează și că "bugetul alocat anul acesta de către Primăria Capitalei Autorităţii pentru Protecţia Animalelor (ASPA) este de peste 4 milioane de euro, bani destinaţi în principal adăpostirii, hrănirii, vaccinării şi sterilizării câinilor fără stăpân". DW subliniază: "Cheltuielile includ însă şi sume importante pentru publicitate, lenjerie de pat, reparaţii curente". A precizat că "avem şi aici suficiente găuri prin care să se scurgă banul public".

Doar un subiect exploatat politic. Problema va rămâne

"Sfâşierea copilului de patru ani de câinii maidanezi nu putea să nu devină un subiect de exploatat politic. Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut public lui Victor Ponta să emită o ordonanţă de urgenţă care să legifereze eutanasierea câinilor fără stăpân, care nu vor fi adoptaţi de persoane fizice sau ONG-uri. Politicienii din opoziţie cer demisia lui Victor Ponta şi a primarului general Sorin Oprescu. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat şi el că legea câinilor maidanezi va fi votată de urgenţă, deşi Comisia Juridică a amânat pentru săptămâna viitoare discutarea pe fond a proiectului", este subliniat în editorialul DW.

"Indiferent de această vânzoleală politică de ultimă oră, problema câinilor maidanezi va rămâne, pentru că ea a fost prea mult timp ignorată, pasată de la un guvern la altul, de la un legislativ la altul", este concluzia editorialului menționat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel