DW: Băsescu s-ar înțelege mai bine cu Schulz decât opozanții săi
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
schulz dc
schulz dc

Deutsche Welle notează că vizita și discursul lui Martin Schulz la București au scos la iveală un paradox: Traian Băsescu s-ar înțelege mai bine cu președintele Parlamentului European decât opozanții săi.

Deutsche Welle vede entuziasmul pentru Statele Unite ale Europei ca pe un punct comun între șeful statului român și președintele PE. ”Paradoxul care a fost mai strident ca oricând este că preşedintele Traian Băsescu, cu entuziasmul său pentru Statele Unite ale Europei, s-ar înţelege mai bine cu Martin Schulz decât opozanţii săi. În orice caz, miza socialistului german a fost ca diferenţele de substanţă dintre rivalii politici din România să fie atenuat,” este comentată vizita lui Martin Schulz în România, din perioada 30-31 octombrie.

Autorul articolului scrie că ”Martin Schulz a criticat din nou tacticile adoptate împotriva preşedintelui Traian Băsescu, deşi prin întreaga sa atitudine a oferit guvernului Ponta o preţioasă validare,” adăugând că ”radicali din ambele tabere au fost cu siguranță dezamăgiți. ”Socialistul Martin Schulz, cu toate că şi-a luat tot felul de precauţii retorice, a aprobat planurile de austeritate care se desfăşoară în Grecia şi Spania, cerând în schimb ca politica de redistribuire a resurselor să se mute în planul Europei lărgite. A manifestat compasiune pentru toţi manifestanţii care se adună la Atena sau Madrid, dar a sfârşit prin a-i dezaproba. În fine, a spus şi ceea ce era mai dificil de spus, şi anume că România are o situaţie invidiabilă, care se datorează tocmai planului de austeritate desfăşurat în ultimii doi ani. Discursul său a părut un veritabil spectacol acrobatic în care a condamnat politicile dreptei, aprobându-le în acelaşi timp ” mai spune Deutsche Welle.

”Este greu de spus în ce măsură mesajul integraţionist al lui Martin Schulz a fost receptat astăzi în Parlamentul de la Bucureşti. Există pe de o parte un decalaj obiectiv de perspectivă, care trebuie înţeles şi nu condamnat. Toţi politicienii români declară la unison că împărtăşesc valorile europene, că sunt filo-europeni împătimiţi, dar acum e vorba de altceva, care depăşeşte obişnuinţele de gândire,” conchide Deutsche Welle.

În cadrul conferinței de presă de după întrevederea de la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu și Martin Schulz au precizat faptul că au viziuni similare în privința aderării României la Schengen, viitorul exercițiu bugetar sau politica de coeziune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel