Data publicării:

Duș rece sau duș fierbinte? Care este mai benefic pentru sănătate

Autor: Julia Pandi
WhatsApp
Cercetările arată că atât dușurile calde, cât și cele reci au beneficii pentru sănătate.

Cercetările arată că atât dușurile calde, cât și cele reci au beneficii pentru sănătate, conform healthline.com.

Care sunt beneficiile dușurilor reci?


Beneficiile unui duș rece includ:

- creșterea circulației
- reducerea durerilor musculare după antrenament
- stimulează pierderea în greutate

Dușurile reci te ajută de asemenea să te trezești dimineața.

Dusurile reci iți cresc circulația sângelui. Circulația crescută este unul dintre principalele motive pentru care experții recomandă dușurile reci.

Pe măsură ce apa rece lovește corpul și membrele externe, ea restricționează circulația la suprafața corpului. Acest lucru face ca sângele din țesuturile tale mai profunde să circule cu un ritm mai rapid pentru a menține temperatura ideală a corpului. În acest sens, un duș rece are efectul opus unui duș fierbinte pentru cineva cu hipertensiune sau boli cardiovasculare, deoarece expunerea la temperaturi scăzute declanșează sistemul circulator să reducă inflamația și poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Dușurile reci ajută la reducerea durerilor musculare după antrenamente intense. Deoarece apa rece are proprietăți regenerative, mușchii tăi se vor relaxa și se vor repara după un antrenament greu.

Dușurile reci pot ajuta la stimularea pierderii în greutate. Unele celule adipoase, cum ar fi grăsimea brună, pot genera căldură prin arderea grăsimilor.

Dușurile reci oferă pielii și părului o strălucire sănătoasă. Deși cercetările științifice sunt limitate în ceea ce privește efectul pe care apa rece îl are asupra pielii și părului tău, dovezile anecdotice indică efecte pozitive. Ca urmare a efectelor apei reci, este posibil ca părul să devină mai puternic și mai sănătos în timp.

De ce ne plac dușurile fierbinți?


Dacă ai dificultăți în a te relaxa sau a adormi noaptea, ai putea fi tentat să faci un duș fierbinte pentru a atenua stresul zilei.

Aceasta este o practică comună pentru relaxarea musculară înainte de a merge la culcare, deoarece dușurile fierbinți activează sistemul nervos parasimpatic, ceea ce ne obosește.

Alte beneficii ale dușurilor fierbinți includ:

ameliorarea simptomelor respiratorii
ajută la relaxarea musculară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel