Data publicării:

După un an de război cu Hamas, Israelul își intensifică ofensiva în Fâșia Gaza

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ofensiva terestră și aeriană a Israelului din Fâșia Gaza s-a intensificat.

Israelul și-a intensificat luni ofensiva aeriană și terestră în Gaza cu mai multe atacuri asupra militanților Hamas și a posturilor de comandă, în timp ce ambele părți au marcat împlinirea unui an al unui război care a distrus o mare parte din teritoriu și a schimbat pentru totdeauna viața palestinienilor.

Gruparea Hamas a declarat că a lovit capitala Israelului, Tel Aviv, cu o salvă de rachete, declanșând sirenele în centrul Israelului. Două persoane au fost rănite ușor, potrivit serviciului de ambulanță israelian.

Salva de rachete a semnalat capacitatea de durată a Hamas de a riposta, în ciuda unui atac militar israelian prelungit care vizează distrugerea capacităților sale de luptă, la un an după incursiunea transfrontalieră șoc a Hamas în Israel, care a declanșat războiul.

Jihadul Islamic, aliatul mai mic al Hamas, a declarat că a lovit cu rachete Sderot, Nir Am și alte orașe israeliene de lângă Gaza. Armata israeliană a declarat că a interceptat cinci rachete lansate din Gaza.

Militanții conduși de Hamas au luat cu asalt orașe israeliene și sate din apropierea frontierei pe 7 octombrie 2023, ucigând 1200 de persoane și luând aproximativ 250 de ostatici, conform numărătorii israeliene.

Campania militară ulterioară a Israelului în Gaza a ucis aproape 42000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din mica enclavă de coastă, a strămutat aproape întreaga populație de 2,3 milioane și a provocat o criză a foametei și a sănătății.

Hamas neagă poziția Israelului

Israelul susține că militanții luptă de la adăpostul zonelor rezidențiale construite din teritoriul dens populat, inclusiv școli și spitale. Hamas neagă această afirmație.

Luni, tancurile israeliene au avansat în Jabalia, cea mai mare dintre cele opt tabere urbane istorice de refugiați din Fâșia Gaza, după ce au încercuit-o, au declarat locuitorii. Armata israeliană a extins ordinele de evacuare din Jabalia pentru a acoperi zonele din orașele nordice Beit Hanoun și Beit Lahiya.

Rezidenții au declarat că forțele israeliene au bombardat Jabalia din aer și de la sol, iar medicii au declarat că mai mulți palestinieni au fost uciși, salvatorii neputând ajunge la unele dintre victime.

Armata israeliană a declarat că a ucis zeci de militanți și a dezmembrat infrastructura militară din Jabalia, afirmând că operațiunea va continua pentru a împiedica Hamas să se regrupeze.

În orașul central Deir Al-Balah, unde sunt adăpostite un milion de persoane strămutate, un atac aerian israelian a lovit corturile din interiorul spitalului Al-Aqsa, rănind 11 persoane, au declarat medici palestinieni. Armata israeliană a declarat că a lovit militanți Hamas care acționau dintr-un centru de comandă încorporat în spital.

Astăzi s-a împlinit un an de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023, care a dat naștere unui conflict pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu, în timp ce Israelul își intensifică puternic campania împotriva mișcării militante Hezbollah din Liban, susținută de Iran. 

Până în prezent, mediatorii arabi din Qatar și Egipt, sprijiniți de SUA, nu au reușit să negocieze o încetare a focului în Gaza, care ar putea, de asemenea, să contribuie la dezamorsarea ostilităților din Liban și la eliberarea ostaticilor deținuți în Gaza, precum și a multor palestinieni închiși de Israel.

Condiții imposibil de îndeplinit

Israelul și Hamas și-au împărțit vina pentru eșecul de până acum de a ajunge la un acord, fiecare acuzându-se reciproc de adăugarea unor condiții imposibil de îndeplinit.

Hamas dorește un acord care să pună capăt războiului și să scoată forțele israeliene din Gaza, în timp ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis că războiul se poate încheia numai prin eradicarea Hamas.

Luni, în Gaza, palestinienii și-au exprimat dorința disperată de a reveni la viața de dinaintea războiului.

„Înainte de 7 octombrie, cineva avea vise. Ca tată, am șase copii, cea mai mare povară a mea era cum să le ofer case și să îi căsătoresc. Dar după 7 octombrie, acest lucru a devenit nimic. După 58 de ani de muncă pentru mine, la fel ca tatăl meu - totul s-a transformat în praf și pietre”, a declarat Abu Hassan Shaheen, conform Reuters.

Khaled Meshaal, șeful biroului politic al Hamas în exil, a îndemnat luni țările arabe și musulmane să lanseze „noi fronturi de rezistență (împotriva Israelului) de dragul libertății și demnității (palestiniene)”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel