După NATO, Suedia vrea acum și arme nucleare: ”Au un rol esențial”
Stockholm este deja pregătit să primească focoase nucleare pe teritoriul său, cel puțin acest lucru reiese dintr-o scrisoare adresată secretarului general al NATO de către ministrul de Externe al Suediei.
Un canal radio suedez care aparține statului a făcut publică o copie a scrisorii semnată de Ann Linde, ministrul suedez de Externe, scrisoare pe care aceasta a trimis-o secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pe 5 iulie.
Textul, pe lângă confirmarea oficială a ”interesului Guvernului de a primi o invitație ca Suedia să adere la Tratatul Atlanticului de Nord din 1949”, notează că Stockholm ”acceptă abordarea NATO în materie de securitate și apărare, inclusiv rolul esențial al armelor nucleare”, potrivit unui articol scris de Europa Today.
Prin urmare țara scandinavă ”intenționează să participe pe deplin la structura militară a NATO și la procesele de planificare a apărării colective și este dispusă să angajeze forțe și capacități pentru întreaga gamă de misiuni NATO”.
Referirea la armele nucleare i-a alertat pe cei care erau deja neliniștiți cu privire la modul în care aderarea la NATO va afecta angajamentul istoric al Suediei de a promova dezarmarea.
”Cu alte cuvinte, Suedia este acum pregătită să ia parte la utilizarea armelor nucleare”, a scris pe Twitter Beatrice Fihn, directorul executiv al Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare, organizația care a câștigat Premiul Nobel pentru pace în 2017.
În 2019, Suedia a lansat și Inițiativa de la Stockholm pentru Dezarmare Nucleară, prin care 16 națiuni non-nucleare au încercat să ”reducă rolul armelor nucleare în politicile de securitate.” Cuvinte și acțiuni care par la ani lumină față de intenția actuală a Guvernului Suediei.
Vezi și:
Rusia spune că intrarea Suediei și Finlandei în NATO reprezintă „un factor destabilizator“
Rusia nu vede cu ochi buni integrarea Finlandei şi Suediei în NATO, deoarece consideră că extinderea Alianţei Nord-Atlantice reprezintă un factor extrem de destabilizator, a declarat miercuri ministrul de externe adjunct de la Moscova, Serghei Riabkov, informează EFE.
Poziţia noastră este cunoscută, nu se schimbă, considerăm extinderea alianţei atlantice drept un factor extrem de destabilizator la nivel internaţional, iar Moscova are o atitudine negativă faţă de intrarea Suediei şi Finlandei în organizaţie, a declarat Riabkov pentru presa rusă, preluată de agenţia oficială TASS.
Potrivit Reuters, Riabkov a mai declarat că extinderea NATO către Suedia şi Finlanda nu contribuie la securitatea membrilor Alianţei Nord-Atlantice.
Summitul de la Madrid confirmă agresivitatea NATO faţă de Rusia, a transmis totodată diplomaţia rusă, anunţă AFP.
Summitul de la Madrid consolidează cursul unei îndiguiri agresive a Rusiei de către blocul atlantic, a susţinut Riabkov, conform Agerpres.
Zelenski, la summitul NATO: Ucraina are nevoie de bani şi arme. E un război pentru viitoarea ordine mondială
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus miercuri liderilor statelor NATO că ţara sa are nevoie de mai multe arme şi de bani, circa 5 miliarde de dolari pe lună, pentru a se apăra în faţa agresiunii Rusiei, el susţinând că ambiţiile Moscovei nu se opresc la Ucraina, transmit agenţiile Reuters şi AFP.
Acesta nu este un război declanşat de Rusia doar împotriva Ucrainei. Acesta este un război pentru dreptul de a dicta condiţiile în Europa - pentru cum va arăta viitoarea ordine mondială, a argumentat Zelenski în faţa liderilor NATO, cărora li s-a adresat prin videoconferinţă în timpul summitului Alianţei de la Madrid.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News