Data publicării:

După două uragane, mai mulți locuitori ai Floridei nu renunță: Paradisul este în continuare paradis

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Mai mulți locuitori ai Floridei nu vor să renunțe la paradis.

Chris Fiore ar fi trebuit să accepte livrarea de electrocasnice și mobilier nou, înlocuind obiectele care au fost inundate de uraganul Helene în urmă cu doar câteva săptămâni.

În schimb, locuitoarea din Siesta Key, orașul din Florida unde uraganul Milton a atins țărmul săptămâna aceasta, folosea o mătură pentru a scoate noroiul și apa de mare din apartamentul său de la parter, un apartament de vis pe care l-a cumpărat în urmă cu doar patru ani.

„Nu există nicio șansă să mă retrag. Îmi dublez eforturile, mă gândesc la ferestre și uși pentru uragane, îmi dau seama cum să opresc apa să intre”, a declarat Fiore vineri, arătând până unde a ajuns apa.

Acest sentiment a fost împărtășit de mai mulți locuitori din Siesta Key care au vorbit vineri cu agenția de presă Reuters. Rezidenții au fost depășiți numeric de cei care lucrau la curățenie și de oamenii care împărțeau cărți de vizită cu reclame pentru acoperișuri și alte servicii de construcții, după două uragane majore în două săptămâni.

Toți se simțeau afectați de dubla lovitură a uraganelor Helene și Milton, dar nimeni nu părea înfrânt, în ciuda amenințărilor cu uragane mai puternice care vor veni în viitor.

„Paradisul este în continuare paradis, în ciuda acestei mizerii. Acestea fiind spuse, curățarea după un uragan în timp ce încercam să ne pregătim pentru altul a fost foarte stresantă”, a declarat Pat Hurst, care, împreună cu soțul ei Bill, locuiește în Siesta Key din 2011.

Farmecul din Siesta Key

În timp ce persoanele care locuiesc în afara zonelor predispuse la uragane se pot întreba de ce rezidenții acestora aleg să rămână, este ușor de văzut farmecul orașului Siesta Key, chiar și după un uragan. Locul este ca un cântec de Jimmy Buffet devenit realitate.

Uraganul Milton a dus nisip alb și fin de pe plaja din Siesta Key spre câteva străzi din interiorul orașului. Casele au fost întoarse pe dos, iar de-a lungul drumurilor au fost îngrămădite toate bunurile casnice imaginabile distruse de Helene. Nucile de cocos au fost smulse din copaci și împrăștiate.

Bărci care în mod normal erau ancorate în canale au fost aruncate pe uscat.

Milton, al cincilea cel mai puternic uragan din Atlantic înregistrat vreodată, s-a intensificat rapid, în mai puțin de 24 de ore, de la o furtună de categoria 1 la categoria maximă 5 pe mare, acesta fiind cel mai recent exemplu al unei tendințe îngrijorătoare în care furtunile devin mai puternice și mai rapide din cauza schimbărilor climatice.

Milton a atins țărmul ca o furtună de categoria 3. Cel puțin 16 decese au fost atribuite uraganului Milton, a precizat postul CBS News citând Departamentul de Aplicare a Legii din Florida.

Întrebat de reporteri despre o posibilă discuție privind refuzul de a lăsa oamenii să reconstruiască, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat vineri că „realitatea este că oamenii muncesc toată viața pentru a putea trăi în medii care sunt foarte, foarte frumoase și au dreptul să ia aceste decizii cu proprietatea lor așa cum consideră de cuviință”.

„Nu este rolul guvernului să le interzică sau să îi forțeze să dispună sau să își utilizeze proprietatea într-un mod pe care ei nu îl consideră cel mai bun pentru ei”, a declarat DeSantis.

Hotărâți să rămână

Sherry Tom, 49 de ani, și-a convins soțul și cele trei fiice să părăsească iernile reci din Pittsburgh și să se mute la Siesta Key în 2021.

„Acest loc este toată inima mea, dar voi recunoaște - sunt îngrijorată să trăiesc cu teama că acest lucru se va întâmpla din nou. Dar dacă putem, vom rămâne”, a spus ea.

Tom a spus că ea crede că vor trebui să dărâme ce a mai rămas din casa lor și să construiască de la zero. Nu era sigură cum vor reuși, dar era hotărâtă să rămână.

Marko Radosavljevic, în vârstă de 54 de ani, deține una dintre casele construite de primul dezvoltator din Siesta Key, Frank Archibald.

În timp ce lucra pentru a curăța resturile din casa pe care o deține din 2017, Radosavljevic a declarat că nici măcar nu se gândește să lase în urmă un loc „cu o vibrație specială de insulă”.

„Refuz să fiu alungat”, a spus Radosavljevic, referindu-se atât la furtuni, cât și la încercările de a construi hoteluri în locul caselor vechi ca a sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel