După centralele de apartament, ar putea fi interzise și fosele septice. Anunțul ministrului Mediului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
După centralele de apartament, ar putea fi interzise și fosele septice. Anunțul ministrului Mediului / Foto: Facebook Tanczos Barna
După centralele de apartament, ar putea fi interzise și fosele septice. Anunțul ministrului Mediului / Foto: Facebook Tanczos Barna
După centralele de apartament, ministrul Mediului vrea să restricționeze și fosele septice.

Tanczos Barna și-ar dori ca folosirea foselor septice să fie restricționată, pe un model asemănător celui aplicat pentru centralele individuale de apartament. Ministrul Mediului a oferit drept exemplu localitățile din jurul Bucureștiului, unde fosele septice ar fi devenit o amenințare pentru pânza freatică și pentru mediu.

Cartierele noi din jurul Capitalei nu ar respecta regulile de mediu cu privire la apa menajeră, iar această problemă ar fi apărut din cauza faptului că multe construcții noi au fose septice, pentru că în momentul obținerii autorizațiilor nu exista rețea centralizată de apa și canal. Astfel, Tanczos Barna susține că ar trebui schimbată legislația privind construcțiile noi, iar autorizațiile să fie eliberate doar în cazul în care constructorii și autoritățile locale se pun de acord în privința racordării la canalizare. 

”Sunt cartiere întregi în jurul Bucureștiului în care nu știm ce fac cu apa menajeră. Este foarte greu să urmărim dacă o fosă septică construită în urma cu 10 ani este în regulă din punct de vedere al normelor de mediu. Chiar și așa, prin supraaglomerare, chiar dacă acum controlul apelor reziduale se realizează, pe termen lung, de 50-100 de ani este clar că pânza freatică și solul vor fi afectate. Și Uniunea Europeană, prin angajamentele din PNRR, ne cere să mărim gradul de conectare la rețelele de canalizare centralizate și să reducem soluțiile individuale.” a declarat Tanczos Barna, într-o intervenție la Realitatea Plus.

Centralele de apartament, INTERZISE în blocurile noi. Tanczos Barna: Trebuie să facem primul pas

Ministrul Mediului a explicat că centralele de apartament vor fi interzise doar în blocurile noi care se vor construi, nu și în cele finalizate deja sau în curs de executare. Potrivit acestuia, implementarea va fi făcută gradual, iar legea ar urma să fie adoptată fie prin OUG, fie în Parlament.

"În legătură cu centralele de apartament, declarația mea de anul trecut a fost clară, propoziție compusă din două părți. Vom propune interzicerea centralelor individuale în blocurile noi. Tot ce este luat doar ca primă partea a propoziției este fake news. Nu avem în vedere intervenții pe centralele individuale în apartamente deja instalate. Vom propune o limitare a acestor soluții individuale la nivel de apartament doar în construcțiile noi. Da, vom propune un proiect de lege, vom analiza în coaliție și în guvern varianta Ministerului Mediului, dacă va exista disponibilitate de aprobare prin ordonanță de urgență, se va aproba prin ordonanță de urgență, dacă nu, se va trimite în Parlament. Implementarea trebuie graduală, nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiții deja pornite, gândite, proiectate, aflate în execuție, de metodele vechi. Acolo retroactiv nu poate să intervină legiuitorul în niciun caz, dar pentru viitor trebuie să facem un prim pas. Un prim pas de normalizare a acestor chestiuni de urbanism.". a declarat ministrul Tanczos Barna în urmă cu câteva zile. Citește continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel