După ce le-a luat pensiile, Boc vrea să-i mobilizeze pe rezerviști
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Executivul vrea să rezolve printr-o simplă hotărâre de guvern problemele create de abrogarea mai multor articole de lege care reglementau situația militarilor în rezervă. În 5 ianuarie, a fost emisă HG nr. 13/2011, prin care se aprobă modelul ordinului de chemare a rezerviștilor la exerciții și antrenamente de mobilizare și a celui de chemare la mobilizare ori la război.

Potrivit reprezentanților militarilor în rezervă, noile modele de tipărituri nu diferă prea mult de cele în vigoare, totul fiind o stratagemă prin care să se dreagă haosul creat de Legea Pensiilor. Colonelul Valeriu Pricină, vicepreședinte al SCMD, ne-a declarat că, odată cu abrogarea Statutului Cadrelor Militare, dispus de actuala Putere, dispare obligația pensionarilor de se mobiliza primii, în caz de catastrofe sau de conflict. ”Prin legile speciale privind pensiile militare, se respecta statutul rezerviștilor, de cadre ale Armatei mobilizabile în anumite situații, ne-a declarat col. (r) Pricină.

În cazul unor dezastre naturale sau tehnologice, primii mobilizați erau rezerviștii. Aceștia nu mai au nicio obligație specială față de stat, odată ce ies la pensie la fel ca toată lumea, pe baza contribuției. Eu, de exemplu, am devenit domnul Pricină, nu mai sunt colonelul în rezervă Pricină. Ca urmare, mă aștept ca mulți ofițeri să refuze mobilizarea. Guvernul poate apela la mobilizarea generală, care să-i cheme sub arme pe absolut toți cetățenii, dar este o măsură nenecesară, exagerată, care ne descalifică între statele NATO.

Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu a trimis, de altfel, o scrisoare deschisă secretarului general NATO, Anders Fogh Rasmunssen, denunțând recalcularea pensiilor ca o măsură ce afectează statutul cadrelor militare și perturbă funcționarea instituțiilor de apărare a țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel