După ce au aflat acuzațiile, doi dintre avocații lui Trump au renunțat la caz. Un fost consilier prezidențial se confruntă, la rândul lui, cu probleme penale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Fostul președinte al SUA Donald Trump se confruntă cu 37 de acuzații penale, inclusiv acuzații de reținere neautorizată de documente clasificate și conspirație pentru obstrucționarea justiției după ce a părăsit Casa Albă în 2021, potrivit documentelor instanței federale făcute publice vineri.  

Departamentul de Justiție a făcut publice documentele de acuzare într-o zi tumultoasă în care doi dintre avocații lui Trump au renunțat la caz și un fost consilier se confruntă, la rândul lui, cu acuzații.

Acuzațiile provin din modul în care Trump a tratat materialele guvernamentale sensibile pe care le-a luat cu el când a părăsit Casa Albă, în ianuarie 2021.

El urmează să facă o primă înfățișare în acest caz într-un tribunal din Miami, marți, cu o zi înainte de a împlini 77 de ani.

Acuzarea federală a unui fost președinte al SUA este fără precedent în istoria Americii și apare într-un moment în care Trump este favoritul pentru nominalizarea republicană la președinția de anul viitor.

Anchetatorii au confiscat aproximativ 13.000 de documente din proprietatea lui Trump Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, în urmă cu aproape un an. O sută au fost marcate ca fiind clasificate, chiar dacă unul dintre avocații lui Trump a declarat anterior că toate înregistrările cu marcaje clasificate au fost returnate guvernului.

BBC: Pentru a scăpa de închisoare, fostul președinte poate da vina pe angajații săi

Încălcările Legii privind spionajul poate duce până la 10 ani de închisoare, în timp ce obstrucționarea justiției - de asemenea o infracțiune - implică o pedeapsă maximă de 20 de ani.

Nu este deloc sigur că Trump va fi condamnat. Unii experți juridici cred că ar fi dificil să dovedească că el a comis o infracțiune, scrie BBC.

Pentru acuzațiile de obstrucționare a justiției, de exemplu, legea notează că procurorii ar trebui să prezinte dovezi în ceea ce privește acuzațiile că Trump sau membrii echipei sale au manipulat greșit „cu bună știință” materiale „pentru a împiedica, a obstrucționa sau a influența” ancheta.

În cele din urmă, se poate dovedi dificil să dovedești că Trump știa ce se întâmplă. De asemenea, el ar putea argumenta, în mod fezabil, că personalul său a manipulat greșit documentele, fără consimțământul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel