După ce a admis că un dialog cu Rusia ar fi posibil, Zelenski nu vede nicio intenție de pace din partea Moscovei
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu întrevede nicio disponibilitate din partea Moscovei de a negocia încheierea războiului împotriva ţării sale, relatează dpa.  

Rusia trimite zeci sau sute de mii de oameni la luptă; dar cei care vor să negocieze nu vor lăsa oamenii să moară, a spus Zelenski în mesajul său video zilnic difuzat la Kiev vineri seara.

"Acum suntem pregătiţi pentru pace, o pace corectă şi dreaptă. Noi am declarat formula pentru aceasta de multe ori", a menţionat Zelenski, care a subliniat că în primul rând Rusia trebuie să respecte graniţele Ucrainei şi integritatea teritorială a acestei ţări conform legislaţiei ONU.

Şeful statului ucrainean a acuzat Rusia că induce în eroare pe toată lumea cu negocierile pentru încetarea conflictului propuse recent şi unor interlocutorii străini.

Zelensky admite că un dialog cu Rusia ar fi posibil. Iată care sunt condițiile cerute de liderul ucrainean

Președintele ucrainean a subliniat că cel mai recent act prin care Rusia aproape că a anulat ”toate posibilitățile de dialog” a fost referendumul privind anexarea, organizat ”ilegal” în septembrie.

Dacă Rusia se retrage din Ucraina și recunoaște că a făcut ”greșeli teribile”, atunci poate fi găsit un format pentru dialog. Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a declarat acest lucru într-un interviu pentru ziarul El Pais, citat de Agenzia Nova.

El a mai adăugat că ”dacă vom continua să sacrificăm mii de vieți pentru a obține eliberarea teritoriului nostru, cred că acest lucru va împiedica procesul de dialog pentru anii care vor urma”.

În acest sens, Zelensky a evidențiat că ultima ”făcătură” cu care Rusia aproape că a anulat ”toate posibilitățile de dialog” sunt referendumurile privind anexarea, organizate ”ilegal” în septembrie în provinciile Donețk, Lugansk, Zaporizhzhia și Herson. 

În ceea ce privește posibila schimbare de politică în cazul în care Partidul Republican al SUA va câștiga majoritatea în Congres la alegerile intermediare din 8 noiembrie, Zelensky a spus că oricine guvernează în SUA ”va trebui să țină cont” de faptul că majoritatea cetățenilor sunt de partea Ucrainei.

”Vom respecta alegerea lor, dar cred că vor respecta și alegerea propriului popor de a ajuta Ucraina, de a lupta pentru democrație, libertate, drept internațional și umanitar”, a asigurat liderul de la Kiev.

SUA: Ucraina, într-un moment critic. Ocupantul rus lansează ploi de rachete asupra infrastructurii

Ucraina se confruntă cu o "nevoie acută" de echipamente pentru apărarea sa antiaeriană în "acest moment critic" în care Rusia loveşte masiv siturile sale energetice, a declarat vineri, la Kiev, Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, relatează Agerpres, care citează AFP.

"Recunoaştem nevoia acută de apărare aeriană în acest moment critic când Rusia şi forţele ruse lansează o ploaie de rachete şi de drone iraniene asupra infrastructurii civile a acestei ţări", a declarat Sullivan, în cadrul unui briefing de presă de la preşedinţia ucraineană.

În aceste ultime săptămâni, Rusia şi-a înmulţit loviturile asupra infrastructurilor energetice ucrainene, provocând pene de curent masive în întreaga ţară.

Joi seară, 4,5 milioane de ucraineni erau privaţi de electricitate potrivit autorităţilor ucrainene. Vineri dimineaţă, numai la Kiev 450.000 de persoane erau lipsite de electricitate, potrivit primăriei capitalei.

Jake Sullivan, consilier apropiat al lui Joe Biden, s-a aflat vineri într-o vizită surpriză la Kiev. În capitala ucraineană, el s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a reafirma "susţinerea de neclintit" a Washingtonului pentru "Ucraina şi poporul său, care îşi apără suveranitatea şi integritatea teritorială", a anunţat Casa Albă.

Consilierul lui Joe Biden s-a întâlnit, de asemenea, cu ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov şi cu şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Andrii Iermak.

"Lucrul cel mai important pe care am venit să vi-l spun astăzi (...) este că SUA vor fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie în această luptă. Nu va exista ezitare, diminuare, slăbire a susţinerii noastre", a dat asigurări Sullivan în faţa media la Kiev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel