După câteva zile cu frig, lapoviță și ninsoare, vremea se va încălzi. Ce temperaturi vor fi în perioada următoare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
După câteva zile cu frig, lapoviță și ninsoare, vremea se va încălzi.

„Foarte repede o să ne întoarcem la vremea anormală pentru început de decembrie, pentru că săptămâna viitoare vremea se va încălzi foarte ușor, chiar și pe parcursul următoarelor zile de la sfârșitul acestei săptămâni, temperaturile vor mai crește puțin. Vom ajunge la temperaturi de 6-7 grade în partea de sud a țării, față de 2-3 cel mult astăzi și mâine”, a spus, la Digi 24, Gabriela Băncilă (ANM).

„Pe parcursul săptămânii viitoare, asistăm la un transport de aer cald, care se va resimți peste toate zonele țării. Și acest lucru se va concretiza în temperaturi la mijlocul zilei de 10, 11, 12 grade, posibil chiar ușor mai ridicate de 12 grade. Vor fi temperaturi destul de frecvente în partea de vest, zonele de câmpie și de deal”, a spus Gabriela Băncilă.

„Foarte probabil ca în zona montană mai joasă, la altitudini cuprinse între 1.200 1.800 de metri, să existe și zile cu precipitații sub formă de ninsoare, dar și zile cu precipitații sub formă de ploaie sau lapoviță, cum de altfel s-a întâmplat și se întâmplă și în aceste zile”, a mai zis meteorologul. 

Citește și...

Prognozele ANM, mai exacte, după o investiţie prin PNRR. Mirela Polifronie: Acum, fiecare staţie meteo acoperă cam 1400 kmp. Obiectivul e să mai luăm 400

ANM face paşi importanţi în direcţia accesării fondurilor din PNRR. Mirela Polifronie, meteorolog ANM, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre acest subiect. 

"Odată cu începerea sesiunii ştiinţifice din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în 23 noiembrie s-a semnat contractul de finanţare pentru proiectul 'Extinderea reţelei naţionale de observaţii din cadrul sistemului meteorologic integrat naţional, SIMIN', care este finanţat prin PNRR. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor este în calitate de coordonator de reforme, investiţii, dar şi finanţator, iar ANM, împreună cu STS, în calitate de beneficiar. 

În linii mari, acest PNRR este conceput încât să asigure un echilibru optim între priorităţile UE şi necesităţile de dezvoltare ale ţării noastre, în contextul recuperării după criza cu care ne-am confruntat atât la nivelul României, cât şi la nivel european şi global, generată de COVID-19. ANM se încadrează la pilonul Tranziţie verde, managementul apei", a declarat Mirela Polifronie pentru DC NEWS. 

"Valoarea proiectului în care ANM este beneficiar este undeva la 40 de milioane de euro, iar perioada de implementare este de 45 luni. Prin acest proiect, beneficiarii trebuie să îndeplinească nişte indicatori care sunt aferenţi proiectului. Ei se numesc generic ţinta 20 şi jalonul 21. Ţinta 20 se referă la achiziţionarea şi operaţionalizarea a 400 de staţii meteorologice, 300 automate şi autonome, adică fără personal, şi 100 de staţii agro-meteorologice. Această ţintă ar trebui să fie atinsă pe 30 septembrie 2025. 

Jalonul 21 este implementarea şi operaţionalizarea unui sistem de tehnologie a informaţiilor şi comunicaţiilor, pentru a integra aceste staţii meteorologice în SIMIN. Termenul este undeva la sfârşitul lunii martie 2026. 

Rolul acestui proiect ar fi pentru a creşte acurateţea avertizărilor meteo. În ultima perioadă, ne confruntăm cu tot mai multe fenomene meteo extreme, dar vorbim şi de alternanţe. Se pare că toate aceste eveniment tind să devină o caracteristică climatică principală, care va avea un puternic impact asupra degradării solului şi reducerii resurselor naturale. În ţara noastră, se înregistrează o creştere a frecvenţei acestor fenomene meteo extreme, dar şi a intensităţii lor. E necesară creşterea capacităţii de avertizare a populaţiei, ca să contribuie la diminuarea riscului de pierdere de vieţi omeneşti şi de producere a unor pagube materiale însemnate", a mai spus Mirela Polifronie. Continuarea, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel