Data publicării:

După caniculă, vin furtunile. Elena Mateescu (ANM), prognoza meteo pentru următoarele zile

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Elena Mateescu, director ANM, a intervenit telefonic la Antena3 CNN unde a oferit prognoza meteo pentru perioada următoare. 

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie a vorbit despre temperaturile înregistrate astăzi, 18 iulie, în România. 

„Cel mai cald a fost la Zimnicea, am înregistrat 40 de grade la umbră, 39 de grade la Turnu Măgurele – Bechet, 38 de grade în Capitală la București-Filaret, la umbră.

Temperaturile resimțite în jumătatea sudică a țării au ajuns până la 44 de grade, cel mai cald la Turnu Măgurele, în Capitală 40-42 de grade la toate cele trei stații meteorologice. În toată partea de sud și sud-est a țării au fost valori ale temperaturii resimțite mai mari de 40 de grade.

În această dimineață am atins niște recorduri ale temperaturilor minime zilnice la 49 de stații, fiind cea mai călduroasă zi de 18 iulie de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră. Temperaturi minime zilnice record pentru că nopțile vor fi și ele foarte călduroase, nopți tropicale, cu valori care vor depăși 22-24 de grade.

Chiar un record lunar la Piatra Neamț, 22.8 grade, fiind cea mai ridicată valoare pentru această stație, pentru această lună, până în prezent.”, a spus Elena Mateescu.

Cât de cald va fi în perioada următoare

„Mâine vorbim de temperaturi care, în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, partea de sud a Moldovei și partea de sud-vest a Transilvaniei, vor depăși din nou 37 de grade Celsius. Indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități și cu siguranță temperatura resimțită se va apropia din nou de 44-45 de grade.”, a spus directorul ANM.

Fenomene de instabilitate atmosferică

„Vor fi furtuni violente mâine, în mod deosebit în regiunile intracarpatice unde ne așteptăm la averse torențiale, vijelii, căderi de grindină, cantități de apă, cu secvențe scurte de timp, de 35-40 litri pe metru pătrat, iar joi în cea mai mare parte a țării, probabilitatea pentru vijelii și grindină este ridicată pentru că și joi, chiar dacă temperaturile se vor mai pondera, vom mai înregistra 37 de grade în partea de sud  și sud-est a țării,  disconfortul termic fiind unul foarte accentuat.

Sâmbătă va fi o zi caniculară și foarte caldă pentru că vom vorbi din nou de temperaturi de 38, 39, posibil 40 de grade Celsius cu 39 de grade în Capitală. Va fi un al treilea val de căldură pe care și România îl va experimenta în această lună.

Săptămâna viitoare, începând de marți, temperaturile în partea de vest, sud, sud-est a țării vor atinge valori, la umbră, de 39-40 de grade Celsius, posibil în sudul extrem, inclusiv în Capitală.”, a spus Elena Mateescu la Antena3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel