Rusia acuză Ucraina că folosește "ţânţari infectaţi cu virusuri periculoase"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Jimmy Chan)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Jimmy Chan)
După "bomba murdară", Rusia ar fi descoperit în Ucraina "ţânţari combatanţi".

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că militarii ruşi au descoperit în Ucraina drone capabile să "împrăştie ţânţari infectaţi cu virusuri periculoase" - relatează Ukrainska Pravda. Diplomatul rus a afirmat că, în luna martie, pe teritoriul regiunii sud-ucrainene Herson, trupele ruse au descoperit "trei drone echipate cu recipiente de 30 de litri care pot fi folosite pentru a pulveriza substanţe biologice periculoase", scrie Rador, citând Ukrainska Pravda. 

"Țânţarii infectează cu agenţi patogeni ai unor boli deosebit de periculoase"

Nebenzia a remarcat că Statele Unite au brevetat o dronă care poate împrăştia ţânţari infectaţi cu viruşi periculoşi.

"Conform descrierii, o astfel de dronă transportă un recipient cu un număr mare de ţânţari-purtători de infecţii într-o zonă vizată şi îi eliberează. Atunci când înţeapă, ţânţarii infectează persoanele atacate cu agenţi patogeni ai unor boli deosebit de periculoase" - a declarat Nebenzia, adăugând că "un soldat infectat nu va mai fi capabil să îndeplinească sarcinile care i-au fost atribuite, iar boala poate fi un instrument militar mai valoros decât cele mai moderne arme şi echipamente militare".

Potrivit diplomatului rus, "o astfel de infecţie în rândul soldaţilor inamici, din punct de vedere militar, ar avea un efect semnificativ". Vasili Nebenzia a mai afirmat că Federaţia Rusă a primit câteva documente privind "răspândirea unor infecţii periculoase prin intermediul păsărilor migratoare, în special gripa înalt patogenă şi boala Newcastle, precum şi prin intermediul liliecilor, inclusiv al celor capabili să infecteze oamenii cu agenţi cauzatori de ciumă, leptospiroză, bruceloză, coronavirusuri şi filovirusuri".

"Ţânţari combatanţi, bombe murdare... Este deja prea târziu pentru a trata pacienţii de acolo"

Şeful canclariei prezidenţiale ucrainene, Andri Ermak, a reacţionat sec la declaraţiile reprezentantului permanent al Rusiei la ONU scriind următorul mesaj pe Telegram: "Ţânţari combatanţi, bombe murdare... Este deja prea târziu pentru a trata pacienţii de acolo. Aceştia trebuie retrimişi în camera numită Rusia şi izolaţi".

Citește și:

Rusia șantajează Ucraina și îi propune curent electric în schimbul recunoaşterii anexării celor 4 regiuni de către Moscova

Dacă vrea să nu mai aibă probleme cu energia, Ucraina ar trebui să recunoască anexarea de către Rusia a 19% din teritoriul său, citează The Moscow Times o declaraţie făcută vineri de vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev. 

Încercările Ucrainei de a cumpăra energie electrică din Europa "nu vor asigura stabilitatea dorită", întrucât aceasta nu va duce decât la creşterea preţului la energie în Europa, explică Medvedev într-o postare pe Telegram, după bombardamentele masive asupra infrastructurii energetice ucrainene de către Rusia.

"Calea către stabilizarea aprovizionării cu energie electrică este alta..."

"Calea către stabilizarea aprovizionării cu energie electrică este alta. Trebuie recunoscută legitimitatea cerinţelor Rusiei în cadrul "operaţiunii militare speciale" şi rezultatele ei, reflectate în Constituţia noastră. Şi atunci se va rezolva şi problema curentului", susţine Medvedev în postarea sa.

Cu o zi în urmă, traderul de stat ucrainean "Compania energetică din Ucraina" (JSC Energy Company of Ukraine) a achiziţionat pentru prima oară, în regim de test, curent electric din Slovacia pentru a "susţine sistemul energetic ucrainean în cazul unui deficit de capacitate de generare".

"Ca urmare a atacurilor cu rachete ruseşti şi a avarierii infrastructurii energetice, riscurile pentru traversarea stabilă din punct de vedere termic şi energetic a sezonului rece au crescut semnificativ", a explicat directorul general al companiei, Viktor Butenko. Rusia se axează pe distrugerea masivă a sectorului energetic al Ucrainei din 10 octombrie. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel