După 32 de ani. Complot EȘUAT: ”Nu știu pe cine mizau”. Iliescu, imaginea schimbării? Betea: Nici măcar nu avea ce să conspire
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Ion Iliescu, prima intervenție televizată după Revoluție/ foto captură video TVR, YouTube
Ion Iliescu, prima intervenție televizată după Revoluție/ foto captură video TVR, YouTube
Istoricul Lavinia Betea a vorbit, pentru DCNews, despre culisele Revoluției, rolul Armatei și al lui Ion Iliescu.

”În urmă cu 32 de ani, printre primele lucruri pe care le-a făcut Armata a fost să-și subordoneze Securitatea și și-au construit o imagine de salvatori ai nației.

Dacă asculți acum discursul lui Ceaușescu, pe care-l are după revenirea lui din Iran, cu ”huliganii”, spune că Armata și-a făcut datoria. Deci el este acela care-i desemnează pe cei care fac ordine. Tot în după-amiaza lui 22 decembrie, Armata a confiscat arhivele Securității, a confiscat arhivele CC-ului (Comitetului Central al PCR n.r.), a trecut apoi în depozitele sale, la niște perieri, la niște selecții. Înalți ofițeri din Armată erau pregătiți pentru a desfășura o anumită logistică în situații de criză și au desfășurat-o foarte repede.

”Ion Iliescu era omul care ar fi fost imaginea schimbării”

A fost acel conflict care se creează între militarul care vine, îl vede pe Iliescu, cu care încercase el o conspirație... De fapt, mie mi se pare, privind lucrurile de la distanța pe care o avem acum, că Iliescu nici măcar nu avea ce să conspire. El era omul care ar fi fost imaginea schimbării de pe urma conspirației cu militarul.

Cei care conspirau la modul real, dar fără succes- în contextul creat de Ceaușescu pentru a avea control asupra oricărei potențialități de intervenție a sovieticilor, complotul lui Ioniță, al lui Militaru` a fost ceva total eșuat. Nici nu știu ce se pregăteau ei să facă și pe cine mizau, e o întreagă nebuloasă acolo. Fiecare spune ce-i trece prin cap și, dacă te iei după fiecare, oricum nu ajungi nicăieri” a spus istoricul Lavinia Betea, pentru DCNews. 

Vezi mai mult în video: 

În cadrul interviului, Lavinia Betea ne-a mai spus că Ion Iliescu ar fi fost în Casa Scânteii când elicopterul cu soții Ceaușescu s-a ridicat de la sol. Când elicopterul se afla în aer, în aer, la modul figurat, era și Nicolae Ceaușescu, acela fiind momentul simbolic în care a pierdut, definitiv, puterea, conform acesteia. În plus, în acel moment, telefonul lui Ion Iliescu a sunat. 

Vezi aici mai mult: EXCLUSIV  Iliescu era în Casa Scânteii când Ceaușescu s-a ridicat de la sol. Telefonul primit: ”Ioane, vino!”. Cine l-ar fi sunat - VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel