Data actualizării:
Data publicării:

După 60 de ani de cercetări a fost aprobat primul vaccin cu virusul sincițial respirator

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la FRANK MERIÑO: PEXELS
Fotografie de la FRANK MERIÑO: PEXELS
După aproape 60 de ani de cercetări, vaccinul împotriva agentului patogen responsabil de infecțiile respiratorii comune a primit undă verde de la un organism de reglementare în domeniu.  

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat primul vaccin din lume pentru virusul sincițial respirator (RSV), o cauză foarte frecventă a infecțiilor respiratorii, potrivit unui articol apărut în Fanpage.

Vaccinul, numit Arexvy, este dezvoltat de compania britanică GlaxoSmithKline (GSK). După 60 de ani de cercetări acest vaccin a fost autorizat pentru administrare, marcând un punct de cotitură uriaș pentru găsirea unui produs medicamentos împotriva infecțiilor tractului respirator.

Unda verde de la autoritatea de reglementare din SUA a venit duă rezultatele excepționale obținute în urma unui studiu clinic: vaccinul Arexvy a redus cu 82,6% riscul de a dezvolta boli ale tractului respirator inferior asociate cu virusul sincițial respirator și cu 94,1% riscul de îmbolnăvire gravă la persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste.

În ceea ce privește efectele secundare ale vaccinului, acestea au fost în mare parte ușoare până la moderate și au inclus durere la locul injectării, oboseală, dureri musculare, dureri de cap și rigiditate/durere articulară.

Ce este virusul respirator sincițial (RSV) și cum funcționează vaccinul

Virusul sincițial respirator (RSV), numit și virusul sincițial respirator uman (hRSV) este un agent patogen ARN foarte contagios care provoacă infecții pulmonare și ale tractului respirator la persoane de toate vârstele.

Circulația RSV este sezonieră, începând de obicei în timpul toamnei și atinge vârful în timpul iernii. La vârstnici, virusul este o cauză frecventă a bolii tractului respirator inferior, care afectează plămânii și poate provoca pneumonie și bronșiolită care pun viața în pericol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel