Dumitru Prunariu, la 69 de ani: Activități legate de asteroizi și viitoarea explorare a lunii. Nu mi-am dat seama când am ajuns la această vârstă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiu, împlineşte astăzi, 27 septembrie, 69 de ani. Acesta a făcut mai multe declaraţii pentru DC NEWS, la 40 de ani de la zborul în spaţiu. 

"La mulţi ani şi multă sănătate, domnule general-locotenent (rez.) Dumitru Prunariu!

Este singurul român care a zburat în spațiul cosmic! La 14 mai 1981 a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos”.A petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Este membru corespondent al Academiei Internaţionale de Aeronautică, membru fondator al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic, preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Spaţiale Române şi membru de onoare al Academiei Române şi al Academiei Americano - Române de Arte şi Ştiinţe", a transmis MApN despre Dumitru Prunariu pe Facebook. 

Am stat şi noi de vorbă cu Dumitru Prunariu la aniversarea sa, despre zborul în spaţiu, despre sfaturile pe care le oferă tinerilor români ce doresc să urmeze o carieră în acest domeniu, dar şi despre turismul spaţial, scos în evidenţă de miliardarii Elon Musk, Richard Branson şi Jeff Bezos. 

40 de ani de la zborul în spaţiu. Sfaturi pentru tinerii care vor să devină astronauţi 

"Constat că am mai multe activităţi decât înainte, când oficial nu eram considerat pensionar. Sunt încă implicat în multe activităţi legate de cosmos, în principal internaţionale, legate de ONU, legate de două asociaţii internaţionale, una care se ocupă de asteroizi şi una care se ocupă de viitoarea explorare a lunii. Aceste lucruri îmi ocupă foarte mult timp, nu mi-am dat seama când am ajuns la această vârstă. 

Meseria asta nu e chiar accesibilă, dar trebuie să perseverezi. În primul rând, e foarte important să înţelegi importanţa ştiinţelor în acest context, să te dedici unui anumit domeniu de studiu care are tangenţă cu spaţiul cosmic, să cauţi să intri în anumite proiecte ale unor instituţii care promovează activităţi spaţiale şi apoi să speri, să visezi. Probabil, la un moment dat, va veni momentul în care vei fi selecţionat. Chiar dacă nu, oricum vei avea satisfacţia să lucrezi în acest domeniu fascinant. Atât de multă tehnologie, ştiinţă, nu se găseşte în multe alte domenii", a declarat Dumitru Prunariu pentru DC NEWS. 

Cum se vede Pământul de sus

"Este superb. De acolo lucrurile arată mult mai roz decât de aici, de jos!", a punctat cosmonautul. Ulterior, acesta a vorbit şi despre impactul pe care un astfel de zbor îl are asupra organismului. 

"Spaţiul cosmic influenţează funcţionarea organismului. Cosmonauţii trec printr-un proces de adaptare acută la imponderabilitate, apoi prin readaptare la condiţiile terestre. Depinde şi de durata pe care o petreci acolo, unii au ulterior anumite afecţiuni, alţii sunt apţi pentru noi zboruri cosmice. Recordul este de şapte zboruri în spaţiu, ca profesionist, şi aparţine unui american. Este o meserie în sine! Desigur, mai puţin pentru turişti, pentru cei care vor să se plimbe pur şi simplu, aşa cum a făcut ultimul echipaj trimis de Elon Musk, Inspiration 4", a mai precizat el. 

Turismul spaţial, un pas înainte 

"Este o realitate pe care trebuie să o îmbrăţişăm ca atare. Turismul trebuie să se dezvolte şi în acest domeniu, aşa cum s-a dezvoltat şi cel aviatic. Doar că aici trebuie să îndeplineşti nişte condiţii de sănătate diferite, pentru că organismul trebuie să reziste forţelor impresionante la care e supus organismul la lansare sau la revenirea pe Pământ. În afară de asta, trebuie să ai un psihic foarte bun, pentru că nu oricine rezistă într-o cutie de conservă, cum spunea un prieten. Racheta, nava, este un cilindru din aliaj de aluminiu. A lui Elon Musk are un diametru de patru metri, cea cu care am zburat eu avea 2,5 m. Trebuie să nu suferi de claustrofobie, pentru că îţi desfăşori activitatea în spaţii limitate. La bordul staţiei orbitale ai mai mult spaţiu, dar nu foarte mult, în care trăieşti, performezi, realizezi lucruri deosebite, înainte să te întorci pe Pământ", a continuat Prunariu. 

Răspuns ferm la întrebarea "Aţi mai zbura o dată în spaţiu?" 

"Da, am spus-o mereu. Mi-ar trebui probabil o perioadă de pregătire, nu foarte scurtă, dar aş zbura cu mult interes şi multă plăcere", a concluzionat singurul român care a zburat în spaţiul cosmic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel