Dumitru Șomlea, o moarte fără breaking news. Oana Stănciulescu: De Centenar avem hore și pensii de 252 de lei pentru eroi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
A murit Dumitru Șomlea. Moartea decanului de vârstă al veteranilor de război din Mureș nu a fost breaking news la niciun post de televiziune. De fapt, nici viața lui nu a fost de mare interes pentru nimeni. A luptat pentru România, iar țara nu i-a dat decât o pensie de veteran de război de doar 252 de lei. În Franța, Dumitru Șomlea ar fi fost tratat ca un erou, așa cum se cuvine, în România a fost aruncat la groapa uitării înainte a muri. 

În 2014, înaintea Crăciunului, bloggerul Mihai Zmenta l-a vizitat. A făcut un interviu în casa eroului. Întins pe pat, cu un fes pe cap, acoperit de o pătură, Dumitru Șomlea povestea ce a trăit pe frontul de război. Te uiți și te întrebi dacă a avut rost să lupte, să-și riște viața pentru o țară care nu l-a prețuit. E o poveste să-l asculți, o lecție de istorie care niciodată nu se va preda în școli. Videoul lui Zmenta se încheie cu o imagine tristă - fluturașul cu pensia eroului nostru - 252 de lei. Atât valorează anii lui de luptă în Moldova sau la Oarba de Mureș.

Dumitru Șomlea a murit la vârsta de 103 ani. La înmormântare a fost prezent Sergiu Colceriu, comandantul Comenduirii garnizoanei Târgu-Mureș care, în ultimii trei ani, a venit la toate aniversările acestui erou.

Am stat de vorbă cu Oana Stănciulescu care și-a exprimat regretul pentru modul în care sunt tratați veteranii de război. Spune că de vină nu sunt doar televiziunile, este o vină colectivă, a noastră, a tuturor. 

"Televiziunile caută știri care să aducă audiență, dar nu este doar vina lor că s-a ajuns aici. Nu doar presa este de vină. Să îți spun de ce. Ai văzut vreun veteran de război la Mărășești sau unde s-au mai făcut festivități? Ai văzut vreun veteran de război la dreapta vreunui baron local? Ai văzut vreodată de 1 Decembrie vreun veteran de război de-a dreapta premierului sau a președintelui? Nu, nicicând în România!", a spus Oana Stănciulescu în exclusivitate pentru DC News

"Este absolut revoltător că avea pensia de 252 de lei. Asta este recunoștința pe care o are statul pentru veteranii de război. Avem Centenarul, la anul va fi plin de hore și de sârbe! Ăsta-i respectul... de pe fluturaș! Este o rușine națională, de sus până jos, și a noastră, a tuturor pentru ce se întâmplă. Hai să ne punem întrebarea: pensii speciale pentru parlamentari? Pe ce front au luptat? Mi-ar fi rușine, ministru al Apărării, să știu că am un veteran de război care are 252 de lei pensie. M-aș lega în lanțuri, m-aș duce în fiecare zi la premier și la ministrul Finanțelor. Sunt o mână de oameni! Ar trebui ținuți în puf și plimbați prin toată țara", a mai zis Oana Stănciulescu.

VEZI ȘI: Cum trăiește în România un veteran de război la 95 ani. Mesaj pentru politicieni

"Președintele Franței, în ziua în care este dus la Elysee, primul drum îl face sub Arcul de Triumf unde îi salută pe veteranii de război. Așa trebuie făcut! Așa ar trebui să înceapă să înceapă un mandat de președinte sau de premier. Noi ce sărbătorim la Centenar? Cine a făcut țara asta? Sunt furioasă. Nu am făcut nimic pentru ei. Dacă limba română, istoria și pâmântul nu mai contează, înseamnă că noi, ca popor, suntem în pericol. Dacă nu ne interesează cine a luptat pentru noi... Fibra noastră, ca stat, este în pericol, așa cred", a adăugat Oana Stănciulescu.

Și nu uitați... în 2018 sărbătorim Centenarul, dar ne aruncăm eroii, la groapă, cu tractorul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel