Data actualizării:
Data publicării:

Dumitru Nancu: Guvernul a suplimentat cu aproape 1 miliard de euro plafonul de garantare pentru IMM-urile din România

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Dumitru Nancu a vorbit în interviu despre impactul Imm Invest, dar și de faptul că Guvernul a suplimentat cu aproape 1 miliard plafonul de garantare pentru IMM-uri.

"Vestea cea mai bună pentru mediu de afaceri din România este că Guvernul în data de 23 noiembrie a suplimentat cu aproape 1 miliard de euro, plafon de garantare pentru IMM-urile din România. Practic din cele 73 de state membre care au depus schema de ajutor de stat în 2022, România avea cea mai bugetată schemă pentru mediul de afaceri.

Vorbim de aproximativ 4 miliarde de euro cu tot ce înseamnă plafon de garantare, dar și ajutor de stat. Prin această suplimentare Guvernul României a adus schema de garantare IMM Invest Plus cu cele 5 subcomponente, IMM Invest, Garant Construct, AgroIMM Invest, Innovation și Rural Invest la un plafon de aproape 5 miliarde de euro.

Măsura este foarte bine așteptată de mediul de afaceri pentru că sunt în bănci peste 7 miliarde solicitări de la mediul de afaceri. Noi sperăm ca cele 4,1 miliarde de lei care au fost suplimentate acum să putem să le implementăm până pe data de 21 decembrie, asta e vestea puțin mai proastă pentru noi, pentru cele 21 de instituții financiar-bancare pentru că atât la FNGCIMM se va lucra în mod continuu, în 3 schimburi, dar și la instituțiine financiar-bancare, pentru că mediul de afaceri aștepta de mult această suplimentare de buget.

Guvernul practic și-a arătat interesul pentru a susține practic pe cei care contribuie la realizarea Produsului Intern Brut.

Vor beneficia de aceste alocații financiare pe Imm Invest Plus și pe toate subcomponentele, noi sperăm cel puțin la 5000 de beneficiari. Este o provocare pentru Fondul Național de Garantare ca să arătăm că în acest an în 20 de zile lucrătoare o să implementăm cu succes cele 4,2 miliarde de lei"

Impactul IMM Invest în economia României

"Au fost 2 subcomponente, Imm Invest pe COVID care a durat din 2020 până în 2022 și IMM Invest Plus care este pe cadrul Ucraina, sunt două scheme de ajutor. Până în prezent cu 72.000 de firme care au beneficiat de acest program la care se adaugă prelungirile. Prelungirile înseamnă că cei care au luat IMM Invest aveau facilitatea să-și prelungească încă 3 ani de zile capitalul de lucru. Practic cei care au luat în 2020, au ajuns la maturitate în 2023. Mai avem 7000 de firme, noi sperăm ca până la sfârșitul anului vor depăși 10.000 de prelungiri, deci până în prezent am ajuns la cifra de 79.000 de IMM-uri ajutate prin acest program", a explicat Dumitru Nancu, la DCNews.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel