Dumitru Nancu: FNGCIMM a acordat în primul trimestru din acest an un număr egal de garanţii cu cel din 2019
Data publicării:
Autor: Valentina Miu
WhatsApp
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a acordat, în primul trimestru din acest an, un număr egal de garanţii cu cel din 2019, a anunţat, vineri, Dumitru Nancu, directorul Fondului. 

'Începând din anul 2020, Fondul Naţional de Garantare a devenit principalul instrument de sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii din România.

Fondul Naţional a acordat aproape 500.000 de garanţii, în cei 20 de ani de activitate, în valoare de 115 miliarde de lei. Finanţările susţinute de către instituţiile financiar-bancare cu care avem convenţii de colaborare se ridică la 167 de miliarde de lei.

De remarcat că aproape jumătate din aceste garanţii, atât din numărul lor, dar mai ales din valoarea lor, a fost acordată între anii 2020 şi 2023. Ce observăm? Că practic în primul trimestru din anul 2023 am acordat un număr de garanţii egal cu cât a acordat fondul în anul 2019, an de creştere economică.

Dacă în anul 2020 Fondul a acordat aproape 100.000 de garanţii, garanţia medie a fost 453.000 lei, ceea ce înseamnă 100.000 euro.

În anul 2021 scade numărul de garanţii la 16.000, dar practic creşte valoarea, se dublează valoarea garanţiei', a spus Dumitru Nancu, la dezbaterea 'Soluţii de garantare financiară - Retrospectivă şi perspectivă 2023-2024'.

El a făcut referire la impactul fiscal al programului IMM Invest şi a menţionat că Fondul a finanţat 70.679 de întreprinderi mici şi mijlocii, ceea ce înseamnă 15% dintre IMM-urile active din România.

Valoarea garanţiilor acordate de către FNGCIMM este de 46 de miliarde de lei, aproape 5% din produsul intern brut. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii a împlinit anul trecut 20 de ani de activitate.

Dumitru Nancu a afirmat că există patru 'borne' în ceea ce priveşte dezvoltarea instituţiei.

FNGCIMM a avut la înfiinţare un capital social de 5 milioane de lei şi a ajuns în prezent la 940 de milioane de lei. Statul român a contribuit cu primii 5 milioane de lei. Al doilea punct în evoluţia Fondului este 2005, anul în care FNGCIMM devine membru activ al Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare. În 2007 a devenit instituţie financiară sub supravegherea Băncii Naţionale a României.

Ultimul eveniment marcant este anul 2021 când România obţine un loc de vicepreşedinte la nivelul Asociaţiei Europene a Instituţiilor Financiare de Garantare.

De asemenea, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), a remarcat că în ultimii trei ani de activitate Fondul a acordat o treime din totalul garanţiilor care au fost date în cei 21 de ani 'Dacă e să ne uităm numai la ultimii 3 ani de activitate a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, o treime din totalul garanţiilor care au fost date în cei 21 de ani de activitate au fost date în aceşti 3 ani de zile, reprezentând aproape jumătate din sumele care au fost date de-a lungul timpului.

În ultimii 3 ani de zile, Fondul de Garantare a avut o creştere continuă, o implicare activă, un parteneriat activ cu băncile, cu toate băncile prezente în România, o organizaţie extrem de ambiţioasă şi care reprezintă un model de bună practică în ceea ce înseamnă garantarea', a spus Florin Jianu, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel