Duminica Ortodoxiei la Catedrala din Târgoviște
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
În prima duminică a Postului Mare, numită Duminica Ortodoxiei, în ziua de 5 martie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala din Târgoviște, în prezența a numeroși târgovișteni, elevi seminariști, precum și elevi de la școlile din oraș, care au fost împărtășiți cu acest prilej.

Din soborul de preoți și diaconi care l-a însoțit pe Înaltul Ierarh au făcut parte: Pr. dr. Ionuț Ghibanu, Vicar eparhial, Pr. prof. univ. dr. Marian Vîlciu, Decanul Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” din Târgoviște și Pr. prof. dr. Marin Bugiulescu, Directorul Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” din Târgoviște.

Mitropolitul Nifon a hirotonit în cadrul sfintei slujbe, întru preot, pe tânărul diacon Mihai Adrian Cobianu, pe seama Parohiei Pietrari I, Protoieria Târgoviște Nord, și, întru diacon, pe seama Parohiei Râncaciov, Protoieria Târgoviște Nord, pe tânărul Alexandru Octavian Ghenea, ambii absolvenți ai cursurilor de licență și de master din cadrul Facultății de Teologie din Târgoviște.

Înaltpreasfinția Sa a evidențiat în cuvântul său semnificația Duminicii Ortodoxiei, sărbătoare ce a fost rânduită în urma victoriei adevărului asupra minciunii, a biruinței dreptei credințe asupra rătăcirilor și a rupturilor de tot felul, promovate de cei ce disprețuiau sfintele icoane. Acestea se fundamentează pe Întruparea Fiului lui Dumnezeu și reprezintă reflectarea frumuseții dumnezeiești, precum și mărturia credinței noastre. Apoi, Mitropolitul Nifon a evocat trăsăturile fundamentale ale Ortodoxiei-forța spirituală ce a unit neamul nostru românesc, conferindu-i coeziune și sens, fapt pentru care este denumită cu multă încredere Biserica neamului românesc, arătând, totodată, că ea înseamnă bucurie, iubire, pace și multă speranță, alături de certitudinea că Dumnezeu este cu noi. De altfel, Duminica Ortodoxiei manifestă recunoștința față de Tatăl ceresc, alături de bucuria și de mulțumirea noastră pentru că ne-a ajutat, de-a lungul zbuciumatei istorii, să mărturisim adevărul împotriva tuturor rătăcirilor și a ideologiilor care au luptat contra credinței străbune.

După încheierea sfintei slujbe, a fost citită Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei și a fost inaugurată colecta pentru Fondul Central Misionar, prin intermediul căruia sunt ajutate comunitățile ortodoxe românești din diaspora, dar și școlile teologice, fiind sprijinite diferite alte activități social-filantropice bisericești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel