Duminica Floriilor, semnificații. Preotul Nicolae Crângașu, despre învierea lui Lazăr, gestul Mariei și intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Preotul Nicolae Crângașu a vorbit, pentru DCNews, despre intrarea Mântuitorului în Ierusalim, explicând ce reprezintă Duminica Floriilor. 

"Duminica Floriilor este duminica în care Mântuitorul Iisus Hristos se apropie cel mai mult de perioada esențială a pătimirii mântuitoare pe care el a acceptat-o pentru noi, în sensul că în Duminica Floriilor intră în Ierusalim, în aparență glorios, știind că se apropie de momentul arestării, condamnării, batjocoririi sale și chiar uciderii sale pe lemnul crucii pentru ca în duminica luminată a Învierii să se împlinească ultimul act de biruință totală a vieții asupra morții prin învierea lui. De aceea, considerăm că Duminica Floriilor este una dintre duminicile cele mai importante din șirul duminicilor noastre liturgice de peste an, având în vedere chiar această semnificație, ea se reflectă într-o măsură destul de expresivă în relatarea evanghelică în care se precizează cum Mântuitorul a intrat în Ierusalim pe un mânz de asină, iar populația din Ierusalim l-a primit ca pe un împărat strigând: Osana, binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului.", a explicat preotul Nicolae Crângașu în exclusivitate pentru DCNews.

Învierea lui Lazăr și simbolistica gestului Mariei

Preotul a vorbit și despre momentul de dinaintea intrării Mântuitorului în Ierusalim, atunci când El l-a înviat pe Lazăr, iar una dintre surorile acestuia i-a uns picioarele și le-a șters cu părul ei.

"Este de remarcat însă că în pericopa evanghelică respectivă se face referire și la ce s-a întâmplat puțin înainte de intrarea în Ierusalim a Mântuitorului, care de asemenea întregește simbolismul și semnificația acestei duminici speciale. Mai înainte, Mântuitorul venise în Betania, în casa lui Lazăr, pe care îl înviase din morți și unde surorile lui Marta și Maria au organizat o cină. Marta slujea la masă, cum spune evanghelistul, iar Maria a luat o sticlă de mir cu care a uns picioarele Mântuitorului și le-a șters cu părul capului ei. Gestul ei a fost într-un fel sancționat de Iuda care a spus: de ce nu s-a vândut acest mir cu 300 de dinari și banii să se dea săracilor, iar Mântuitorul l-a făcut pe Iuda să înțeleagă, deși probabil lui era greu cu mentalitatea sa păcătoasă, că acest gest al Mariei era un gest pregătitor pentru înmormântarea lui, pentru moartea lui și punerea în mormânt: Lăsați-o că aceasta este pentru moartea mea, a spus El.", a precizat preotul.

"O prevestire pentru oameni"

"Am spus acest lucru pentru că una dintre semnificațiile importante ale Duminicii Floriilor este chiar această dimensiune sfatologică, adică felul în care Mântuitorul Isus Hristos a biruit atât moartea lui Lazăr, pe care îl înviase din morți și care era prezent la episodul din Betania, cât și că a anticipat prin această relatare evanghelică și biruința asupra propriei sale morți în calitate de Dumnezeu adevărat și om adevărat pentru noi. De aceea considerăm că semnificațiile acestei duminici sunt legate în primul rând de acest act al biruinței asupra morții lui Lazăr și asupra propriei sale morți, care se va întâmpla peste câteva zile, simbolizată prin ungerea cu mir, iar intrarea sa glorioasă în Ierusalim simbolizează intrarea sa în Ierusalimul ceresc, ca o prevestire a felului în care omenirea ar putea să intre printr-o înțeleaptă alegere a căii cele bune în viața aceasta pământeană, în împărăția glorioasă a lui Dumnezeu.", a mai spus preotul Nicolae Crângașu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel