Duminică, 1 august 2021, începe Postul Adormirii Maicii Domnului. Până la ce oră nu se mănâncă potrivit Tipicului cel mare
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Duminică, 1 august 2021, începe Postul Adormirii Maicii Domnului.
Duminică, 1 august 2021, începe Postul Adormirii Maicii Domnului.
Duminică, 1 august 2021, începe Postul Adormirii Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului, una dintre principalele perioade de pregătire duhovnicească din Biserica Ortodoxă, începe duminică, 1 august 2021 şi se încheie două săptămâni mai târziu, în 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului este stabilit de Biserică pentru reamintirea virtuților Sfintei Fecioare Maria și a postului cu care ea însăși s-a pregătit, după tradiție, pentru trecerea la cele veșnice.

Tipicul cel mare și Învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare specifică în Postul Adormirii Maicii Domnului ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul IX (aproximativ ora 15:00), când se consumă mâncare uscată.

Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin.

De sărbătoarea Schimbării la Față este dezlegare la pește.

În cele două săptămâni de post, credincioşii postesc şi acordă atenţie sporită rugăciunilor către Maica Domnului, în special Acatistului şi Paraclisului Maicii Domnului. Postul este considerat a fi mai uşor decât Postul Mare, dar mai aspru decât cel al Naşterii Domnului şi cel al Sfinţilor Apostoli.

În rândurile de mai jos, găsiți rețete de post pentru postul din perioada 1 - 15 august 2021

Ghiveci cu legume a la Cezar Osiceanu

Ingrediente:

1 ardei gras roșu și bucălat

1 ardei gras verde de gelozie pe vărul lui roșu

200-300 gr de mazăre proaspătă

300 gr de ciuperci cu pălăria cât mai mare

1 morcov serios tăiat fâșii lunguiețe

1/2 de țelina tăiată în felii subțiri și grațioase

1 ceapă roșie și 1 albă tăiată rondele potrivite

1 ardei iute și nu prea tăiat rondele subțiri

1 legătura de ceapă verde și 1 de usturoi verde tocate

Piper negru, cimbru, boia dulce, un pic de curry, mărar și pătrunjel proaspăt și un pic de mentă verde

Un pahar de vin alb demisec și ușor parfumat

Mod de preparare:

Călim întâi morcovii și îi punem în cratiță. Apoi ardeiul gras călit se așează peste morcovi în aceeași cratiță. Călim separat - ceapa roșie cu cea albă - ceapa și usturoiul verde, pălăriile ciupercilor tăiate în patru, grațioasele feliuțe de țelină. După care le punem pe toate în cratița în care un pahar de vin și un pic de apa vor asigura locul pentru introducerea boabelor de mazăre. După circa 10 minute de fierbere la foc mediu timp în care amestecăm ușor pentru ca să nu se lipească vreun ingredient de fundul cratiței venim cu mirodeniile plus menta verde. Când o servim caldă sau rece, verdeața proaspăta va face și gustul, și imaginea mai plăcută tuturor Gata că vi s-a făcut deja foame și până la Paști mai e un pic!”, a spus Cezar Osiceanu.

Ciorbă de legume acrită cu pastă de corcodușe de Cezar Osiceanu

Avem nevoie de:

- 4-5 fire de praz proaspăt

- 2-3 morcovi proaspeți 

- o țelina mică și o albitură 

- 5-6 ciuperci proaspete 

- 200-300 gr de măsline negre

- 2 dovlecei de primăvara 

- 2 ardei grași verzi

- 1 ardei gras roșu 

- ceva capere, o lămâie

- un pahar de vin alb parfumat 

- pastă de corcodușe 

- suc de roșii 

- leuștean, pătrunjel, mărar proaspăt.

 
Călim separat în tigaia de teflon - morcovii, țelina și albitura tăiate pătrățele - ardeiul gras roșu și verde tăiat cubulețe - ciupercile tăiate mărunt. Azi vom juca la “dublu” pentru scurtarea la maxim a timpului de pregătire, așa că vom lua o oală pentru ciorbă și o cratiță pentru mâncare.

În ele punem:

1. Pentru ciorbă - cubulețele călite de morcovi, țelină, albitură, ardei verde și roșu. Peste ele aruncăm un praz tăiat rondele și le mai lăsăm un pic împreuna la foc potrivit amestecând continuu pentru ca să nu se lipească. Când sunt toate moi, turnăm apă și lăsăm să fiarbă. Când morcovul este fiert aproape, punem în oală dovleceii cei primăvăratici tăiați cubulețe. Adăugăm pasta de corcodușe, piper, boia după gust. În castron însă neapărat leuștean și pătrunjel proaspăt la greu!

Mâncare de praz cu măsline, rețetă de Cezar Osiceanu

Pentru mâncarea de praz: Luăm prazul tăiat rondele potrivit de groase și le călim la foc potrivit. Turnăm ciupercile călite împreună cu o lingură două de cubulețe de morcovi, albitură, țelina călite și le amestecăm pentru omogenizare. Turnăm paharul de vin alb parfumat și completăm cu un pic de zeamă din oala de ciorbă lăsând să fiarbă încet.

După 5-10 minute de fiert, punem măslinele și o lămâie tăiată felii. Cu circa 2 minute înainte de a stinge focul, punem mirodenii după gust (piper, boia) și adăugăm caperele. După ce stingem focul, luăm oală și o punem 10 minute la cuptor, apoi o scoatem și punem muuultă da’ muultă verdeață proaspăta și e gata! 


Mirosul superb, gustul aşişderi și porunca lui Dumnezeu, toate la voi în farfurie! Poftă mare!”, a spus pilotul Cezar Osiceanu.

File de pește cu legume la cuptor a la Cezar Osiceanu pentru ziua când este dezlegare la pește

”File de pește cu legume la cuptor a la Cezar Osiceanu:

 
3-4 bucăți serioase de file de pește crap, novac, șalău etc

1 ceapă albă și 1 roșie tăiate rondele 

2 morcovi groși și arțăgoși tăiați fâșii subțiri pe lung 

1 dovlecel de primăvara tăiat cuburi

 3-4 roșii decojite și în suc propriu 

1 pahar de vin alb

3-4 căței de usturoi tăiați feliuțe subțiri 

1 lămâie stoarsă bine și fără sâmburi

câțiva ardei iuți murați 

verdeață proaspăta și mirodenii: cimbru, piper, boia.

Călim ceapa. Călim morcovii și, spre sfârșit, punem și feliuțele de usturoi să se călească și ele ușor. Punem fileul de pește la cuptor și, după 15 minute, îi prezentăm pe partenerii de stat în tavă: morcovii și ceapa călite, roșiile decojite, dovleceii cuburi și feliuțele de usturoi, bașca mirodeniile de rigoare. Vor sta împreuna încă vreo 15 minute la foc mediu. Scoatem tava, așezăm deasupra ardeii iuți și verdeața și spunem formulă magică: Hocus pocus preparatus până în duminică Paștilor așteptatus!”, este rețeta lui Cezar Osiceanu.

Postul Adormirii Maicii Domnului. Dr. Maria Nițescu, despre greșelile pe care le facem atunci când mâncăm legume și fructe

Pentru că de duminică începe postul Adormirii Maicii Domnului, Dr. Maria Nițescu vine cu o serie de recomandări.

Dr. Maria Nițescu ne spune cum trebuie să procedăm pentru a ține un post sănătos.

”Studii recent publicate atrag atenția asupra faptului că o dietă bazată pe alimente de origine vegetală (alimentație vegetariană cu consum redus de carne albă slabă, pește și lactate semi sau total degresate) nu reprezintă neapărat o alegere sănătoasă dacă nu ținem cont de calitatea alimentelor consumate, calitate ce ia în considerare gradul de procesare și rafinare, adaosul de zahăr, modalitățile de prelucrare culinară etc.

Așadar sunt considerate alimente vegetale puțin calitative din punct de vedere nutrițional cerealele rafinate (pâinea albă, orezul alb, pastele albe), cartoful, fresh-urile și băuturile carbogazoase îndulcite, snacks-urile sărate și patiseria/desertul, în timp ce în categoria alimentelor vegetale cu o bună calitate nutrițională sunt incluse cerealele integrale, vegetalele, fructele, leguminoasele, nucile și uleiurile vegetale bogate în acizi grași mononesaturați și polinesaturați.

Pornind de la rezultatele acestor studii ce subliniază faptul că riscul pentru boli cronice netransmisibile (boli cardiovasculare, diabet, obezitate etc) se menține crescut chiar în cazul în care baza dietei noastre este reprezentată de alimente de origine vegetală, dar alimentele consumate sunt inferioare din punct de vedere nutrițional, se poate afirma că și în cazul postului (caracterizat prin absența totală a alimentelor de origine animală din alimentație), lucrurile nu pot fi cu mult diferite, dacă nu avem grijă la alegerile pe care le facem. De multe ori, absența grăsimilor de origine animală (din post) bogate în acizi grași saturați cu efecte aterogene cunoscute, este compensată de bogăția de acizi grași trans din alimentele de origine vegetală consumate (patiserie, cartofi prăjiți, alte alimente prăjite etc).

De asemenea, folosirea uleiurilor vegetale tropicale (ulei de palmier și de cocos) adaugă acizi grași saturați, fapt ce face ca nu întotdeauna o alimentație bazată pe produse vegetale să fie mai puțin aterogenă.

Pentru a beneficia de efectele sanogene ale alimentației din post ar fi bine să respectăm câteva reguli:

1. Să alegem alimente vegetale de bună calitate din punct de vedere nutrițional (cereale integrale, vegetale, fructe, leguminoase, nuci, semințe, ulei de măsline).

2. Fiecare masă să conțină alimente bogate în proteine (fasole boabe, mazăre uscată, linte, năut, ciuperci etc) și alte legume.

3. Să evităm gustările dulci sau sărate (patiserie, snacks-uri, dulciuri de post), inclusiv consumul în exces de nuci, alune, semințe.

4. Să evităm consumul crescut de fresh-uri și băuturi carbogazoase îndulcite.

5. Să consumăm cu moderație alimente bogate în glucide: cereale (pâine, orez, paste, chiar dacă sunt integrale), cartofi, fructe dulci.

6. Să nu consumăm alimente rafinate (pâine albă, orez și paste albe).

7. Legumele și fructele să fie consumate în meniuri cât mai puțin procesate mecanic și termic.

8. Să utilizăm metode sănătoase de prelucrare culinară: fierbere, înăbușire, cuptor, grătar electric.

9. Să folosim grăsimi sănătoase, în special ulei de măsline presat la rece (în salate sau adăugat la finalul prelucrării termice).

10. Să ne hidratăm adecvat, apa și ceaiurile reprezentând o componentă importantă a alimentației sănătoase.

Și cum postul înseamnă mai degrabă reținerea de la mâncare, să nu uităm că moderația este un aspect foarte important care poate face diferența între greutatea noastră înainte și după post. Copiii, bătrânii, bolnavii, gravidele și femeile ce alăptează trebuie să aibă o alimentație echilibrată, adecvată condiției lor fiziologice/stării de boală”, a explicat Dr. Maria Nițescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel