Data publicării:

Dulceață de măsline. Nu te-ai fi așteptat să fie atât de bună această rețetă

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Dids)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Dids)

Dacă ai fost, de curând, în Grecia, posibil să fi încercat dulceața de măsline. Dacă nu, o poți încerca la tine acasă după ce o prepari chiar tu. Iată rețeta...

Alegeri prezidentiale 2024

Ingrediente

- 300 g de măsline Kalamata 

- 150 g de măsline negre (sau verzi) 

- 270 g de zahăr 

- 325 ml de apă 

- 1-2 lămâi

- 1 măr mare 

- 80 ml de miere

Cum se prepara

Scurgeți măslinele de ulei și scoateți sâmburii. Pentru a elimina excesul de sare, puneți măslinele într-o cratiță, și acoperiți-le cu apă rece. Lăsați-le să fiarbă la foc mediu câteva minute, apoi scurgeți complet apa. Faceți acest lucru de încă 2-3 ori, pentru a elimina cât mai mult din gustul sărat. Scurgeți măslinele într-un vas, și tocați-le mărunt. Clătiți oala, și adăugați în ea zahărul și 325 ml de apă, și amestecați. Spălați lămâile cu oțet de mere, apoi tăiați coaja în fâșii și adăugați-le în amestecul de zahăr și apă de mai sus (sau puteți rade coaja), scrie lataifas.ro.

Tăiați lămâile foarte subțire, și adăugați-le în oală. Puneți acest amestec pe foc (mediu), și lăsați să fiarbă 8-10 minute, sau până când lichidul scade la 237 ml. Turnați lichidul rezultat printr-un tifon sau printr-o strecurătoare într-un bol, presând bucățile solide de lămâie cu degetele, pentru a extrage tot sucul din ele.

Puneți acest lichid din nou în oala spălată, adăugați și mărul (curățat de coajă și tăiat cubulețe), măslinele și mierea de albine. Lăsați amestecul să fiarbă circa 10-15 minute, amestecând ocazional, până când bucățile de mere se înmoaie și compoziția se îngroașă. Luați oala de pe foc, și lăsați să se răcorească. Pasați amestecul cu ajutorul unui blender sau robot, până când obțineți o pastă fină, omogenă.

Dacă dulceața vi se pare prea lichidă și curge, puneți-o din nou la fiert, până mai scade și se mai îngroașă. Rețineți însă că se va mai îngroșa după ce se răcește. Transferați dulceața de măsline în borcane de sticlă cu capac și păstrați-le la loc răcoros (frigider, debara, cămară etc).

Dacă doriți să reziste mai mult timp, sterilizați câteva borcane. Dulceața de măsline poate fi servită pe pâine, pe biscuiți din ovăz, cu brânză, sau în sandviciuri. La rețetă se mai pot adăuga unele arome, precum ghimbir (30 g de ghimbir confiat, tocat mărunt), vanilie (câteva picături de esență sau semințe de la o păstaie de vanilie) sau puțin piper.

BONUS: Cum faci dulceață de vișine. Rețeta foarte ușoară

Ingrediente 

- 1 kg de vişine proaspete, fără sâmburi
- zeama de la 1lămâie
- 250 ml sirop de agave/miere sau xylitol/ştevie după gust

Cum se prepară

Vişinele ar trebui culese din copac, pentru a vă asigura că aveţi un kilogram de vişine coapte pe jumătate, nestricate. Pentru dulceaţă, ele sunt cele mai bune când sunt coapte la jumătate, pentru a putea să-şi păstreze şi gustul acrişor, care le dau aroma specială, scrie clickpoftabuna.ro.

Vişinele fără sâmburi, spălate şi lăsate la zvântat se pun în robotul de bucătărie, dotat cu lamă în forma literei S şi se zdrobesc cât să nu se facă terci. Apoi, se pun într-un vas vişinele şi se lasă la deshidratat la 40 de grade Celsius, până se scaldă într-un sos gros. Se scot din vas, se amestecă cu zeama de lămâie şi îndulcitorul şi se pun în borcane fără capac până se răceşte, se păstrează la frigider, dar nu mai mult de 10 zile.

O altă variantă mai simplă este să se pună vişinele într-o cratiţă la cuptor la fiert, fără alte ingrediente. Se lasă cel puţin 2 ore la foc minim, timp în care se amestecă din 20 în 20 de minute. La final, se pun zeama de lămâie şi îndulcitorul (nu se pune miere în acest caz) şi se pun în borcane. Borcanele să fie bine spălate, uscate şi fierbinţi şi să se înfileteze imediat după ce se pune dulceaţa. Dulceaţa se lasă la răcit în pături.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel