Data actualizării:
Data publicării:

Dubrovnik rămâne fără localnici. Nu mai au loc de turiști: "Imposibil să trăiești aici". Orașul a început să cumpere apartamente

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Orașul istoric Dubrovnik din Croația face eforturi să atragă înapoi localnicii care au părăsit orașul.

Dubrovnik, renumit pentru bisericile sale baroce, palatele renascentiste și locația spectaculoasă de pe coasta stâncoasă a Mării Adriatice, este un punct de oprire pentru croazierele de vacanță și atrage milioane de vizitatori globali care aduc venituri atât de necesare economiei naționale.

Localnicii ocupă doar 30% din locuințele din orașul vechi

Însă succesul sitului din patrimoniul mondial UNESCO a avut un preț. Turiștii aglomerează străzile înguste și fac să crească chiriile. Localnicii ocupă doar 30% din locuințele din orașul vechi.

Înainte de destrămarea Iugoslaviei, la începutul anilor 1990, și de războiul de independență al Croației, în jur de 5.000 de locuitori trăiau acolo. Astăzi, au mai rămas 1.200.

"Tinerii vor pleca de la noi, vor pleca în alte locuri, pentru că va fi imposibil să trăiești în Dubrovnik", a declarat primarul Mato Frankovic pentru Reuters.

Regulament pentru interzicerea a noi autorizații de închiriere în Centrul Vechi

Se așteaptă ca în aprilie consiliul municipal să adopte un regulament care să interzică noi autorizații de închiriere în Centrul Vechi și în zona înconjurătoare, a spus Frankovic. Măsura face parte din obligația orașului de a respecta anumite reguli UNESCO, a spus el.

Orașul a început deja să cumpere apartamente care vor fi oferite familiilor tinere în baza unui contract de închiriere pe 10 ani și va interzice închirierea pe termen scurt a apartamentelor din marile clădiri de apartamente. În 2018, a limitat numărul de turiști din croaziere la 4.000 de persoane în același timp.

"Vom proteja fundațiile istorice ale orașului și vom permite oamenilor să trăiască și să petreacă timp acolo", a declarat Frankovic.

Alte autorități europene încearcă, de asemenea, să recupereze orașele pentru locuitorii locali. Portugalia, de exemplu, a acționat pentru a reduce prețurile locuințelor.

În Dubrovnik, nu toată lumea este de acord cu nevoia de schimbare.

Vedran Miovic, de la agenția Hedera Estate, care administrează aproximativ 150 de unități în Dubrovnik, spune că locuințele private sunt "mult mai bune pentru comunitate", în comparație cu marile hoteluri și stațiuni, care, în opinia sa, au profitat doar de marile fonduri străine.

Locuitoare a orașului vechi, Marija Trojenovic, însă, a salutat planurile: "Aduceți oamenii înapoi în oraș, pentru că oamenii fac orașul", a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel