Data publicării:

Dublarea alocaţiilor sau reducerea impozitului pe venit? Adrian Câciu: Trebuie să ai grijă. Rezolvi o problemă, creezi altele

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp

Economistul Adrian Câciu a afirmat, în exclusivitate pentru DC NEWS, că reducerea impozitului pe veniturile părinţilor, ca măsură alternativă la dublarea alocaţiilor, nu este viabilă, şi a explicat şi care sunt riscurile. 

"Am mai auzit această variantă. Nu o consider viabilă. În primul rând, minusul la buget este acelaşi, pentru că dacă vei scădea impozitul pe venit, vei avea mai puţine încasări. În al doilea rând, să nu uităm unde se duce impozitul pe venit. Când iei o astfel de măsură, trebuie să te uiţi pe orizontală. Impozitul pe venit se duce la administraţiile locale, deci trebuie o sursă alternativă de finanţare pentru administraţiile locale, care primesc cotă parte din impozitul pe venit. 

Alocaţiile, până la urmă, sunt un drept din Constituţie. Ele trebuie să existe, e o chestiune constituţională. Pe de altă parte, şi acum există o serie de deduceri la părinţi, în funcţie de numărul de copii, care se scad de la impozit. Trebuie verificat ce deduceri se pot face, dar şi ce mai rămâne din impozitul pe venit. Trebuie să ai grijă, când ai o astfel de abordare, să nu rezolvi o problemă prin crearea de alte probleme.", a declarat Adrian Câciu în exclusivitate pentru DC NEWS. 

"Alocaţia este pentru toţii copiii"

"Pe de altă parte, prin ceea ce înseamnă dublarea alocaţiilor, ajungem în acea paradigmă acuzată până acum. Dacă deducem din impozit, nu avem nicio garanţie că banii ajung la copii, pentru că ei ar fi în plus la venitul părinţilor. Se poate ajunge şi la situaţia concretă în care alocaţiile să fie transformate în vouchere. Dar când te duci să faci deduceri la salariul părintelui, nu mai ai siguranţa că banii ajung la copii. Propunerea nu e rea, dar trebuie văzut efectul. Avem plus sau nu pentru copii? Avem plus sau minus la bugetul de stat, la bugetul administraţiei locale? 

În plus, nu toţi copiii au părinţi care lucrează. Practic, alocaţia este aprobată în dreptul fiecărui copil, indiferent dacă părinţii sunt în ţară, sau dacă lucrează. Acum, sunt  4 milioane de copii în România pentru care se dau alocaţii", a mai spus economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel