Data actualizării:
Data publicării:

Dublă măsură în CSM: Fenechiu, despre legea care-i vrea pe reprezentanții societății civile cu drepturi de judecători și procurori. ”Să nu fie inferiori”

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Citește în articol declarația senatorului Cătălin-Daniel Fenechiu despre propunerea legislativă.

Senatorul Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaș a inițiat un proiect de lege, semnat de senatorul Cătălin-Daniel Fenechiu, prin care propune ca reprezentații societății civile din Consiliul Superior al Magistraturii să fie asimilați judecătorilor și procurorilor în ceea ce privește incompatibilitățile, interdicțiile, drepturile și îndatoririle.

În expunerea de motive a propunerii legislative este menționat:

„Prin prezenta, propunem modificarea art.56 alin (2) din Legea nr.305/2022, în următorul sens: (2) Pe durata exercitării mandatului, membri aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile, sunt asimilați judecătorilor și procurorilor în ceea ce privește incompatibilitățile, interdicțiile, drepturile și îndatoririle. Calitatea de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentant al societății civile, este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcții publice sau private, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior și a calității de expert în proiecte cu finanțare externă în domeniul justiției”.

Drepturi financiare egale

L-am contactat pe senatorul Cătălin-Daniel Fenechiu pentru a ne oferi mai multe detalii despre propunerea legislativă.

„Pe durata mandatului să aibă drepturi financiare egale ca să nu fie inferiori lor. Ideea a fost că sunt toți membri CSM, toți au drept de vot și mi s-a părut normal ca să aibă drepturi egale. Adică să nu avem în CSM membri de categoria întâi și membri de categoria a doua. Să existe o egalitate financiară între ei, inclusiv prin considerarea perioadei acolo ca vechime de care să poată beneficia la pensionare. Nu știu dacă vor avea pensii speciale.

Proiectul este al colegului meu Cristi Țâgârlaș, eu l-am semnat ca lider de grup. Deci, eu, ca lider de grup, am semnat alături de el, multe proiecte le facem împreună, a fost ideea lui. A făcut o analiză asupra activității CSM-ului și a apreciat că e o variantă în care crește practic rolul, ponderea și importanța membrilor societății civile, care pe de o parte sunt doi, pe de altă parte erau într-o oarecare măsură cu drepturi mai puține decât membrii magistrați, că vorbim de judecători sau procurori”, a declarat senatorul Cătălin-Daniel Fenechiu, în exclusivitate pentru DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel