Dubla crimă la biserică, în Argeș. Colonelul (r) Andrei Banu, despre misterul care a îngrozit România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto ilustrativ / Image by leo2014 from Pixabay
Foto ilustrativ / Image by leo2014 from Pixabay
Colonelul (r) Andrei Banu, fostul șef al Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Prahova, a vorbit pentru DC News despre cazul de la Argeș: Un bărbat și-a ucis fosta parteneră de viață și pe fiul ei, într-o criză de gelozie, în zona unei biserici, la patru luni după ce a recunoscut la „Acces Direct” că ar recurge la un gest extrem dacă femeia îl părăsește. 

Duminică, în zona bisericii din Mihăiești, județul Argeș, aflat într-o criză de gelozie, un bărbat și-a ucis fosta parteneră de viață și pe fiul ei. Polițiștii care au intervenit la fața locului au găsit inițial cadavrul copilului de 15 ani, care prezenta leziuni în zona capului și ulterior, pe cel al femeii, în curtea bisericii, cu o rană adâncă la gât. 

El a fost imobilizat de polițiști în timp ce încerca să-și pună capăt zilelor. În cele din urmă, a fost preluat de o ambulanță și transportat cu tăieturi în zona gâtului la Spitalul Județean de Urgență din Pitești.

Individul fusese invitat la „Acces Direct”, în urmă cu patru luni. Atunci, el și soția lui au mers la TV într-o tentativă de împăcare publică. Când a fost întrebat despre informația că și-ar fi amenințat soția cu moartea, bărbatul a recunoscut și a mărturisit că nu va ezita să recurgă la un gest extrem, în caz că femeia îl va părăsi. 

„Un delir pasional”

Colonelul (r) Andrei Banu, fostul șef al Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Prahova, a analizat cazul pentru DC News și a tras un semnal de alarmă atât pentru populație, cât și pentru autorități. 

Vorbim de o crimă pasională, al cărei deznodământ a fost atât eliminarea copilului și a femeii, cât și o tentativă de suicid. 

În opinia colonelului (r) Andrei Banu, totul se poate rezuma la „un delir pasional.” „Gelozia are și ea foarte multe etape. Prima dată, spui că nu e adevărat. Apoi intri în bănuieli și în cele din urmă ajungi la certitudini. Când ajungi la certitudini, intervine finalitatea.”, ne-a spus el. 

Legat de finalitatea delirului pasional, Andrei Banu consideră că „probabil, în mintea lui, a urmărit să-i distrugă pe toți trei: femeia, copilul și actul suicidal post-infracțional. Acum, legat de acest caz de poate discuta pe două paliere. Fie a dorit de la început să îi omoare și să se sinucidă sau ulterior, după ce a omorât, și-a dat seama ce a făcut și a dorit să-și pună capăt zilelor. Deci întrebarea care se pune: A dorit să omoare doar femeia și copilul sau a dorit să elimine întregul, inclusiv pe el, ca să distrugă acest tot unitar?.

E clar că la el s-au acumulat în timp fel de fel de idei. Avem de-a face cu un bolnav psihic, patologic deci. Și-a îndreptat patologia, sistematic, pe femeie și pe copilul ei, care îi era cel mai drag.”, a spus Andrei Banu pentru DC News, precizând că „această formă pasională cuprinde forme graduale diferite. De la abuzuri fizice, emoționale, financiare, spirituale, la această eliminare.”

De asemenea, pe lângă delirul lui patologic, sistematizat, Andrei Banu consideră că „a intervenit” și tulburarea obsesiv-compulsivă

Andrei Banu: Cazul de la Argeș, de la Eros la Thanatos 

Colonelul (r) Andrei Banu, fostul șef al Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Prahova, a făcut o paralelă cu mitologia greacă, afirmând că, în ochii săi, cazul de la Argeș se vede ca o trecere de la Eros la Thanatos, adică de la Zeul Iubirii la... Zeul Morții. 

„În toată această perioadă, de la Eros la Thanatos, avem aceste presiuni. Finalitatea unei gelozii este diferită. Din păcate, n-am avut celelalte forme, respectiv de remediere, de intervenție, de rezolvare, de sancționare - care erau în atribuția multor organe, organisme și ONG-uri.”, a adăugat colonelul (r).

El a precizat că „în acest caz avem de-a face cu un paradox criminal, cum se numește în Criminologie”, în sensul că atât victima, cât și autorul se cunosc, conflictul există, sunt tensiuni acumulate, cunoscute de toată lumea.

„Practic, lumea asistă cum acest paradox criminal își dezvoltă tensiunile. Gradualitatea este caracteristică pentru acest paradox criminal. Încet-încet se acumulează și nimeni nu ia măsuri. Acest paradox criminal vizibil îți oferă ție informația că se va întâmpla ceva. Toată lumea știe că se va întâmpla ceva.”, a subliniat Andrei Banu pentru DC News.

Andrei Banu, despre locul faptei -  biserica

Cât despre locul în care au fost comise cele două crime, colonelul (r) Andrei Banu ne-a afirmat că „de ce a ales locația asta, numai Dumnezeu știe.”

Totuși, a dat câteva variante: bărbatul ori a vrut să exprime ceva, ori a fost locație pur întâmplătoare - e posibil ca victima să fi fost credincioasă, să se fi dus la biserică și el să fi fost pe urmele ei.

Andrei Banu a atras atenția totuși că alegerea bisericii ca loc al faptei, respectiv un loc public, arată că „a avut mare curaj”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel