Dubla cetățenie a lui Cristi Danileț, soluție pentru ca Republica Moldova să scape de votanții pro-ruși
Autor: Anca Murgoci | Publicat pe: 21 noi 2022, 20:50
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Fostul judecător Cristi Danileț, exclus din magistratură, a devenit cetățean al Republicii Moldova, decretul în acest sens fiind semnat de către președintele Maia Sandu.

Cristi Danileț, omul care s-a „bătut” cu colegii magistrați pentru Traian Băsescu, pe vremea când acesta din urmă era președintele României, primește astăzi cetățenie moldovenească. Și pentru că Traian Băsescu s-a bucurat de sprijinul moldovenilor la alegeri, de ce nu le-am întoarce acest serviciu? Iar astăzi Cristi Danileț a făcut primul pas.

Unul din patru moldoveni are și cetățenie română. Vorbim de o populație de circa două milioane și jumătate.

Cel mai mare val de acordare a cetățeniei românești pentru basarabeni s-a produs în ultimii aproximativ 15 ani, când peste 580.000 de cetățenii din numărul total au fost oferite de către autoritățile române peste Prut.

Reciprocitate la vot: Ne luăm și noi cetățenie moldovenească și votăm la Chișinău

Dacă și românii și-ar lua cetățenie moldovenească și ar vota în Republica Moldova, ar mai avea frații de peste Prut probleme cu pro-rușii? Cu anti-reformiștii? Nu este o soluție și un exemplu pe care îl dă astăzi Cristi Danileț?! Votăm la reciprocitate... Dacă se poate ca moldovenii să aibă cetățenie românească, de ce nu și invers? Evident, nu luăm toți cetățenie moldovenească, dar dacă ar lua o parte din noi... treaba la alegeri ar fi rezolvată. N-ar fi o soluție pentru alegerile din Republica Moldova? Că doar și moldovenii l-au ajutat pe Traian Băsescu la alegeri.

Vocile rele din România spun că Danileț, exclus de trei ori din profesie de forul suprem al Magistraturii, poate face acum carieră în Republica Moldova și de aceea a obținut dublă cetățenie.

Dar jurnalistul Val Vâlcu crede că, de fapt, Cristi Danileț a făcut un lucru foarte bun și... ar trebui să-l imităm, nu să-l criticăm... Așa s-ar echilibra lucrurile și la alegerile din Republica Moldova...

În luna iulie, Cristi Danileț a fost exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, „pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență”. 

În urma deciziilor CSM, el nu mai are dreptul de a judeca, adică de a merge la serviciu și nici nu mai primește salariu. 

Între primele două excluderi, în aprilie, Cristi Danileț fusese propus de USR pentru unul dintre fotoliile libere de la Curtea Constituțională a României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?