Du-te cu jumătate de litru de ulei folosit la supermarket și vei fi recompensat

ulei reciclat
ulei reciclat

În loc să arunci uleiul folosit în chiuvetă, mai bine îl duci la unul dintre centrele de colectare, cum ar fi la Auchan sau la orice alt supermarket. În schimb, primești apă și detergent de vase (sau alte produse, în funcție de supermarketul unde mergeți).

Te duci la Auchan, de exemplu, cu 1.5 litri de ulei folosit și primești un detergent de vase Fairy și o apă plată, la jumătate de litru, Aqua Carpatica. Salvezi și planeta, și niște bani. Desigur, în funcție de calitatea de ulei adusă, ”recompensa” diferă. Trebuie să colectezi minimum jumătate de litru.

Uleiul alimentar folosit are efecte devastatoare asupra calităţii mediului înconjurător, unul dintre cele mai nocive efecte fiind cel asupra apei. Studiile de specialitate au demonstrat că un singur litru de ulei aruncat la canalizare poluează 1 milion de litri de apă, aceasta reprezentând cantitatea necesară unui adult pentru a supravieţui timp de 14 ani. Odată ajuns în apă, uleiul nu se dizolvă, ci formează o peliculă la suprafaţa apei ce împiedică oxigenul să ajungă la plantele şi vieţuitoarele acvatice.

Prin reciclarea uleiului alimentar eviţi consecinţele dăunătoare pe care acesta le are şi asupra solului. Odată aruncat pe sol în grădină, de exemplu, uleiul uzat râncezeşte şi reduce fertilitatea solului, oprind regenerarea acestuia.

Prin reciclarea corectă a uleiului alimentar uzat eviți costurile de întreținere pe care le presupune înfundarea și corodarea țevilor cauzate de aruncarea uleiului în chiuvetă sau canalizare. În schimb, reciclat în mod corect, uleiul alimentar uzat devine o resursă importantă în fabricarea biocombustibilului, 1 singur litru de ulei folosit generând 900 de mililitri de biodiesel.

Cum colectezi corect uleiul alimentar uzat

Ce aspecte să ai în vedere pentru a putea fi reciclat și a evita impactul negativ asupra mediului atunci când îl colectezi? Îți recomandăm ca după ce termini de gătit să lași uleiul utilizat să se răcească. După ce uleiul s-a răcit, strecoară-l pentru a elimina impuritățile și resturile de mâncare. Apoi pune uleiul strecurat într-un recipient de plastic, metal sau sticlă. Uleiul astfel colectat este gata de a fi dus la punctele de colectare specializate pentru a fi trimis spre reciclare.

Este foarte important să eviți amestecarea uleiului uzat cu apă, ulei de motor, uleiuri minerale, lichid de frână sau transmisie, resturi alimentare, produse chimice sau orice alte deșeuri deoarece acesta nu va mai putea fi reciclat.

De asemenea, este bine să știi că uleiul alimentar uzat prezintă proprietăți de reutilizare. El poate fi transformat în combustibil biodiesel, în săpun natural, în soluții de curățare, dar și în produs concentrat emulsionabil pentru toate tipurile de cofraje.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel