„Du-mă acasă, măi tramvai” și „Uite-așa aș vrea să mor” Le cânta Gică Petrescu, dar știi cine a compus versurile?
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Teatrul de Revistă "Constantin Tanase", Facebook
foto: Teatrul de Revistă "Constantin Tanase", Facebook
Iată cine este autorul legendarelor versuri pe care românii le știu pe de rost!

Gică Petrescu ne-a lăsat o moștenire de neprețuit. Melodii emblematice precum „Du-mă acasă, măi tramvai” și „Uite-așa aș vrea să mor” continuă să fie cântate și iubite de generații întregi. Cu o carieră de peste șapte decenii și peste 1500 de melodii în repertoriu, Gică Petrescu rămâne un simbol al muzicii de petrecere și un artist de neuitat pentru români.

Cine i-a compus melodiile

Printre cele mai cunoscute și iubite melodii ale sale se numără „Du-mă acasă, măi tramvai” și „Uite-așa aș vrea să mor”, hituri care au cucerit inimile românilor de-a lungul timpului. Deși lansate în anii ’70, puțini știu că Gică Petrescu este și cel care le-a compus, cuvânt cu cuvânt.

La fel de puțin știut este și faptul că primii pași în cariera muzicală i-a făcut într-un ansamblu școlar, unde a fost descoperit de compozitorul Ion Vasilescu, cel care l-a și consacrat și l-a scos la rampă. În 1933, la doar 18 ani, Gică Petrescu a fost angajat ca solist vocal la Galeries Lafayette, un local de lux din București. Deși a urmat doi ani de studii la Conservatorul din București și încă doi ani la Drept, a renunțat la facultate pentru a se dedica muzicii. 

A compus versuri și linii melodice încă din tinerețe, ceea ce face din Gică Petrescu, fără doar și poate, un artist complet. A povestit despre preocupările sale în ale scrisului și în multe dintre interviuri dar și într-o lucrare care s-a vrut a fi, la un moment dat, publicată ca și biografie, potrivit Dilema Veche. Scria, de regulă, seara târziu sau chiar noaptea pentru că, spunea maestrul, atunci "îl lovea" inspirația și atunci veneau peste el toate amintirile din tinerețe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel