Data publicării:
DSP Vaslui avertizează asupra scăderii ratelor de vaccinare și a numărului de nou-născuți
DSP Vaslui a avertizat asupra scăderii ratei de vaccinare la 80% și a numărului de nou-născuți în județ.
Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a semnalat, joi, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, o scădere semnificativă a ratei de acceptare a vaccinurilor în rândul părinților.
Directorul executiv al instituției, Mihaela Vlada, a declarat că rata de vaccinare în județ s-a redus la aproximativ 80%, atât în mediul urban, cât și în cel rural.
"Această scădere este constantă de la an la an, fără a exista diferențe notabile între mediul urban și rural. Reticența față de vaccinuri este influențată de campaniile antivaccinare care au fost intense în perioada pandemiei de COVID-19.
Cu toate acestea, continuăm să informăm și să educăm populația prin intermediul medicilor de familie și al rețelei de asistență medicală comunitară, subliniind beneficiile vaccinării", a explicat Mihaela Vlada.
Totodată, directorul DSP a atras atenția asupra unei scăderi semnificative a numărului de nou-născuți în județ. "Media acestui an este de aproximativ 150 de nou-născuți pe lună, față de 400 în anii anteriori.
Este important de menționat că Ministerul Sănătății a extins programul de vaccinare pentru a include și alte grupe populaționale, nu doar copii cu vârste între 0 și 14 ani, pentru prevenirea unor boli cronice, cum ar fi hepatitele și cancerul de col uterin," a adăugat Vlada, potrivit Agerpres.
Care este calendarul național de vaccinare
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, România are cuprins în calendarul național de vaccinare următoarele vaccinuri: În maternitate sunt efectuate vaccinul Hepatitic B, ce se face în primele 24 de ore de la naștere, și vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG), care se face la 2-7 zile de la naștere.
La medicul de familie, la 2, la 4 și la 11 luni de la naștere, sunt administrate vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemiphilus B-hepatitic (DTPa-VPI-HiB-Hep.B) și vaccinul pneumococic conjugat.
La 12 luni se administrează prima doză de vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), urmând ca a doua să fie administrată la vârsta de 5 ani. La 6 ani este administrat vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI), iar la 14 ani vaccinul diftero-tetanic pentru adulți/vaccin diftero-tetano-pertussis acelular.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News