DSP, avertisment dur. Apa barajului de la Pucioasa este poluată
Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa a informat autorităţile judeţene că apa barajului de la Pucioasa este poluată, aceasta conținând ''o cantitate importantă de deşeuri de origine naturală şi antropică care poate afecta sănătatea publică'', se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, remis vineri.
În document se arată că autorităţile, respectiv CJ Dâmboviţa în colaborare cu Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa şi Primăria Pucioasa, au demarat o acţiune de curăţare a apei din baraj.
Barajul de la Pucioasa reprezintă sursa de apă brută pentru furnizarea apei potabile pentru locuitorii din zona Pucioasa.
În data de 1 noiembrie a.c., instituţia CJ Dâmboviţa a fost informată de către Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa prin adresa cu nr.11675/01.11.2016 că, în imediata vecinătate a prizei de apă, în zona definită conform Hotărârii Guvernului României nr. 930/2005 drept zonă de protecţie sanitară cu regim sever a sursei de apă, există o cantitate importantă de deşeuri de origine naturală şi antropică care poluează apa lacului de acumulare şi care poate afecta sănătatea publică, se arată în comunicatul CJ Dâmboviţa.
Activitatea de curăţare a apei urmează a se desfăşura zilnic, în intervalul orar 9,00 - 14,00, pentru a da posibilitatea apei ca, după ora 14,00, să se limpezească pentru a nu genera probleme de sănătate pentru populaţia din Pucioasa şi localităţile conexe.
Autorităţile judeţene susţin că au făcut demersuri la Guvern pentru a obţine fonduri necesare realizării unei surse alternative de apă pentru locuitorii din zona Pucioasa, dar nu au primit niciun răspuns.
[citeste si]
Vă precizez că, deşi am făcut trei demersuri până astăzi la Guvernul României pentru un sprijin financiar de circa 2 milioane de lei, sprijin necesar finalizării lucrărilor la conducta de apă de la Răteiu - cu o prelungire până la Pucioasa, acestea au rămas fără răspuns. Vă mai precizez că primarul oraşului Pucioasa are o abordare constructivă. A făcut demersuri în aceste zile şi pregăteşte un proiect care să ne permită să preluăm apa din conductele unei societăţi comerciale private din zona Fieni. Ar trebui o conductă de o lungime de 3 km pe care să o realizăm cu suportul financiar al consiliului local şi al consiliului judeţean. M-am angajat faţă de domnul primar că voi acorda şi un sprijin financiar pentru realizarea acestui proiect, precizându-vă de la început că apa de acolo este mai bună decât cea din lac din punct de vedere calitativ; sigur, fiind brută, necesită şi aceea prelucrare prin compania de apă, a declarat, vineri, preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, care a efectuat o vizită de lucru la barajul de la Pucioasa.
În luna ianuarie a.c., locuitorii din Pucioasa, Doiceşti, Brăneşti, Vulcana Pandele şi Vulcana Băi au fost avertizaţi că apa furnizată prin sistemul public de alimentare nu este potabilă. Compania de apă Târgovişte Dâmboviţa a anunţat atunci că s-au descoperit încărcări microbiologice în apa brută a Barajului Pucioasa, de unde se face alimentarea sistemului public de furnizarea a apei. A fost oprită apa timp de câteva zile în Pucioasa şi cele patru localităţi limitrofe, apoi a fost reluată, iniţial cu restricţii de consum. (Agerpres)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News