Data actualizării:
Data publicării:

Drumul Bulgariei către moneda euro: Președintele propune organizarea unui referendum, iar Guvernul îl acuză de "sabotaj"

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a propus luni organizarea unui referendum cu privire la planurile țării de a adopta moneda euro începând cu anul 2026, inițiativă care a stârnit critici vehemente din partea guvernului. Un membru al executivului a calificat propunerea drept „un act clar de sabotaj” la adresa unui demers pregătit de ani de zile, relatează Reuters.

Întrebarea propusă pentru consultarea populară este: „Sunteți de acord ca Bulgaria să adopte moneda unică europeană euro în 2026?” Președintele Radev a argumentat că un astfel de referendum „va testa democrația și va oferi ocazia de a auzi toate argumentele, pro și contra, față de această măsură de politică monetară”, potrivit agenției naționale de presă BTA.

Guvernul bulgar are în plan introducerea monedei euro la 1 ianuarie 2026, condiționat de o confirmare a Comisiei Europene și a Băncii Centrale Europene, așteptată în luna iunie, care să ateste că țara a îndeplinit toate criteriile necesare aderării. În trecut, Bulgaria a ratat de două ori calendarul inițial din cauza neîndeplinirii obiectivelor legate de inflație.

Totuși, opinia publică este profund divizată. Mulți cetățeni bulgari se tem că adoptarea monedei unice europene va duce la scumpiri semnificative, așa cum s-a întâmplat în Croația, care a trecut la euro în 2023.

Ministrul de Interne, Daniel Mitov, a reacționat dur la anunțul președintelui, declarând că solicitarea unui referendum este „un act clar de sabotaj împotriva introducerii monedei euro în Bulgaria”, potrivit BTA.

Președintele Radev – cunoscut ca o figură politică de stânga, uneori acuzat că ar avea simpatii pro-ruse – și-a exprimat îngrijorarea cu privire la efectele economice ale tranziției la euro. El a invocat în mod special riscurile privind creșterea inflației, lipsa de încredere a cetățenilor în guvern și absența unor măsuri concrete de protejare a puterii de cumpărare și a competitivității economice.

Radev a făcut apel la o dezbatere transparentă despre impactul real al adoptării monedei euro, subliniind că rezultatul referendumului ar putea aduce claritate în privința direcției de urmat în domeniul politicilor economice și monetare ale Bulgariei.

Leva, moneda națională a Bulgariei, este de multă vreme raportată la euro. Economiștii susțin că trecerea la moneda unică ar atrage mai multe investiții străine și ar putea duce la îmbunătățirea ratingurilor de credit ale țării, ceea ce ar reduce costurile de finanțare a datoriei publice.

Noul guvern bulgar, instalat în ianuarie după negocieri dificile între partenerii de coaliție, și-a reafirmat angajamentul față de aderarea la zona euro. În luna martie, executivul a adoptat bugetul pentru anul 2025, care prevede un deficit de 3% din PIB, respectând astfel una dintre cerințele-cheie pentru adoptarea monedei euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel