Drulă şi Ciolacu, schimb de replici aprins: "Vă uitaţi ca la ploaie şi vă întrebaţi când se opreşte" / "Aş vrea să daţi nişte explicații"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Liderii USR şi PSD, Cătălin Drulă şi Marcel Ciolacu, au avut un schimb de replici, luni, în plenul Camerei Deputaţilor.

Drulă i-a spus lui Ciolacu că nu va dori să preia guvernarea rotativă din cauza "dezastrului" economic, acesta din urmă replicând că USR ar trebui să dea explicaţii privind miliardele de euro datorate pentru vaccinurile comandate în pandemia de COVID-19.

Discuţiile au avut loc după intervenţia ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, invitat la "Ora Guvernului" la solicitarea USR, tema dezbaterii fiind "România spre faliment, ne împrumutăm cu 1.000 de euro pe secundă. Cum opriţi dezastrul fiscal, domnule Câciu?".

"Vă uitaţi ca la ploaie şi vă întrebaţi când se opreşte"

Cătălin Drulă i-a spus ministrului Câciu că duce o politică fiscală "dezastruoasă". 

"Vorbiţi despre dezastrul economic care se întâmplă în timpul guvernării dumneavoastră ca despre un fenomen meteo. Vă uitaţi ca la ploaie şi vă întrebaţi când se opreşte. Alimentaţi această inflaţie şi dobânzile record în ultimii 25 de ani prin politica fiscală dezastruoasă pe care o duceţi. Nu aţi vorbit despre reducerea cheltuielilor bugetare, aţi spus că de la mijlocul anului va fi 10%. Nu sunt 10%, sunt excepţii în ceea ce aţi anunţat, e vorba doar de bunuri şi servicii. (...) Deficitul bugetar va bubui mult peste ce aţi spus în buget - 5,8%, se duce către 7 şi ceva, ar trebui să mergeţi la 3%. Asta va spus şi BNR.

O să mergem către stagflaţie în ritmul acesta. Las aici vorbele şi veţi fi responsabil. Nu veţi putea spune că nu ştiţi, că sunt presiuni externe, că sunt cauze exogene. Dumneavoastră, prin politica pe care o duceţi, de a nu închide deficitul bugetar... Ar trebui să mergeţi pe excedent ca să scoateţi gazul pe care îl puneţi pe focul inflaţiei, prin deficitul pe care îl duceţi şi cheltuielile statului care se accentuează, fără a face nimic pe partea de venituri, de colectare. (...) Prin toate aceste măsuri pe care nu le luaţi, de fapt, puneţi bazele acestui dezastru care ne va lovi peste un an sau doi", a susţinut Drulă, potrivit Agerpres.

El i-a transmis preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, că nu va prelua guvernarea rotativă pentru că va fi "un dezastru".

"Aveţi aici şi preşedintele dumneavoastră de partid şi vă provoc: Nu veţi lua guvernarea la rotativă la anul şi este foarte clar de ce nu veţi lua - pentru că ştiţi ce dezastru ne paşte. (...) Nu veţi lua, domnule Ciolacu, guvernarea, pentru că ăsta este stilul PSD: după noi, potopul", a spus Cătălin Drulă.

"Aş vrea şi eu să daţi nişte explicaţii"

Liderul PSD i-a replicat că USR trebuie să dea explicaţii cum s-au comandat vaccinuri anti-COVID de miliarde de euro.

"Domnule Drulă, ne încadrăm în deficit fără nicio problemă. (...) Domnul ministru, împreună cu ministrul Sănătăţii, vor să facă un singur lucru: să nu plătească miliarde de euro vaccinurile pe care le-aţi comandat degeaba pentru fiecare român care ar fi trebuit să se vaccineze de vreo 10 ori. Aş vrea şi eu să daţi nişte explicaţii cum s-au comandat aceste vaccinuri", a afirmat Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel