Drulă, atac la Grindeanu: Prostie sau hoție la Metrorex și Ministerul Transporturilor?
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Drulă, atac la Grindeanu: Prostie sau hoție la Metrorex și Ministerul Transporturilor? / Foto: Facebook Cătălin Drulă
Drulă, atac la Grindeanu: Prostie sau hoție la Metrorex și Ministerul Transporturilor? / Foto: Facebook Cătălin Drulă
Liderul USR  și fostul ministrul al Transporturilor, Cătălin Drulă, firmă că este vorba de „prostie sau hoție” la Metrorex și Ministerul Transporturilor, după ce compania nu a fost inclusă în ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la energie.

„Prostie sau hoție la Metrorex și ministerul Transporturilor? O scurtă istorie despre cum a ajuns Metrorex sub Grindeanu să plătească zeci de milioane de lei degeaba pentru energie electrică.

Anul trecut le-am lăsat un contract foarte bun cu Hidroelectrica, semnat pe perioada iulie 2021-ianuarie 2022, la aproximativ 400 lei/MWh (în medie).

S-au mișcat prost (intenționat?) cu reînnoirea contractului și au reușit să recontracteze abia în februarie 2022 cu 1500 lei/MWh.

Partea incredibilă abia acum urmează. Din aprilie ar fi trebuit să beneficieze de plafonarea la 1000 lei/MWh introdusă prin OUG, dar au comunicat furnizorului că Metrorex este companie exceptată de la plafonare (nu era!).

După câteva luni în care au plătit degeaba 8 milioane lei în plus pe lună, prin vară au revenit către furnizor cu rugămintea să le recalculeze facturile la tariful plafonat pentru că ei și-au dat seama că trebuiau să beneficieze de aceasta.

Bineînțeles că banii dați în plus înapoi de la furnizor nu i-au mai văzut și întreaga situație are un aspect litigios.

În vară nu au mai reușit să contracteze curent de la niciun furnizor, așa că în august Metrorex a ajuns la furnizor de ultimă instanță.

Ca norocul, asta a însemnat că li s-a aplicat pe august plafonarea la 1000 lei/MWh. Dar compensarea de vreo 25 de milioane o are statul de suportat (se adună la acele datorii de 40 de miliarde de lei).

Și vine și lovitura de teatru finală – guvernul a dat OUG vineri prin care se scoate plafonarea de la întreprinderile mari, categorie în care e și Metrorex. Grindeanu a tăcut mâlc în guvern, unde deciziile se iau prin consens.

În septembrie, vor plăti probabil curentul la 3000 lei/MWh, ceea ce înseamnă o factură lunară de 40-50 de milioane de lei. De unde anul trecut plăteau 6 milioane de lei pe lună, în mandatul meu.

Bravo, Virgil! Bravo, Grindeanu! Aveți stil. Reușiți eficient să îngropați companiile de stat!”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel