Dronele ucrainene lovesc o facilitate petrolieră la 354 de kilometri de linia frontului în Rusia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Potrivit informațiilor dezvăluite de Armata Ucraineană [HUR], aceasta a fost responsabilă pentru un incident incendiar la o rafinărie de petrol situată în regiunea Kaluga a Rusiei la 10 mai. 

Aceste detalii au fost transmise de sursa de încredere a BulgarianMilitary de la Kyiv Independent.

Vladyslav Shapsha, guvernatorul interimar al oblastului Kaluga, a localizat originea izbucnirii nocturne a focului la un vehicul aerian fără pilot care s-a prăbușit.

Deși nu a dezvăluit fabrica exactă afectată de eveniment, declarațiile martorilor au remarcat aprinderea la Pervyi Zavod - cel mai important complex petrochimic din oblastul Kaluga; informație care a fost confirmată de canalul rusesc Telegram, Mash. Rafinăria de petrol - așezată la aproape 350 de kilometri distanță de granița Ucrainei - se ocupă de procesarea elaborată a petrolului brut și a condensatului de gaz.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a confirmat ulterior că artileria defensivă rusă a interceptat și neutralizat un vehicul aerian fără pilot în avans către orașul Moscova. Nu a comunicat rapoarte despre victime sau pagube infrastructurale. 

Sursa a confirmat pentru BulgarianMilitary că au fost folosite informații militare ucrainene, sugerând utilizarea dronelor kamikaze în atac.

Cele mai recente atacuri cu drone ucrainene


Prima fabrică a fost deja lovită de forțele ucrainene la 15 martie 2024. Odată cu sosirea primăverii, armatele ucrainene au orchestrat o serie de atacuri cu drone, concentrându-se asupra industriei petroliere vitale a Rusiei.

Pe 9 mai, Serviciul de Securitate al Ucrainei [SBU] a vizat o rafinărie de petrol Gazprom Neftekhim Salavat situată în Republica Bașkortostan. Aceleași surse au susținut că două depozite de petrol din regiunea Krasnodar au fost în vizorul atacurilor SBU.

În ciuda tensiunilor crescânde, oficialii americani nu și-au retras dezaprobarea față de asaltul strategic al Ucrainei asupra rafinăriilor de petrol. Îngrijorarea Washingtonului provenea din impactul potențial pe care aceste atacuri l-ar putea avea asupra pieței globale a energiei, un fapt pe care l-au avertizat repetat.

În fața criticilor SUA, președintele Volodymyr Zelenski a rămas ferm. Zelenski a apărat dreptul Ucrainei de a riposta, subliniind că atacurile asupra rafinăriilor de petrol rusești au fost doar o utilizare a propriilor lor arme în scopuri de represalii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel