Data publicării:

Dronele kamikaze ucrainene opresc ofensiva rusă în regiunea Harkov

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Kremlinul menține linia că totul merge bine și forțează forțele ucrainene să se retragă, în timp ce majoritatea celorlalte surse relatează despre o ofensivă rusă epuizată în fața pierderilor copleșitoare.

Luptele în sectorul nordic al Harkovului din Ucraina continuă, dar atacurile rusești nu fac progrese și adesea suferă pierderi grele, a declarat Andriy Kovalev, purtătorul de cuvânt al Statului Major General al Armatei Ucrainei (AGS), în cadrul unei emisiuni de știri de luni seara. Unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) resping toate atacurile, iar situația din sector este tensionată, dar stabilă, a spus el.

Poziția oficială a Moscovei, la o lună de la ofensiva din Harkov, nu s-a schimbat, susținând că atacurile rusești sprijinite de lovituri aeriene puternice continuă să avanseze fără încetare. Un comunicat al Ministerului Apărării din 3 iunie a declarat că forțele ruse „continuă să avanseze în adâncimea apărării inamicului” și că au „înfrânt” Brigada 57 de Infanterie Motorizată și Brigada 82 de Asalt Aerian ale Ucrainei în bătăliile din regiunea Harkov. Raportul a mai susținut că forțele ucrainene au lansat cinci contraatacuri nereușite în apropierea Vovchansk.

În una dintre primele sale declarații despre situația de pe front, noul ministru rus al apărării, Andrei Belousov, a declarat într-un consiliu de război la Kremlin pe 31 mai: „Avansurile au loc în toate direcțiile tactice. Ca urmare a acțiunilor noastre active, în sectoarele critice din regiunea Harkov, inamicul s-a retras cu 5-8 kilometri. Doar în această lună, am eliberat 28 de sate și orașe... Forțele armate ale Rusiei reduc sistematic capacitatea de luptă a AFU”.

Relatări credibile de pe teren – unele dintre ele rusești – contrazic narațiunea Kremlinului despre asalturi rusești puternice care străpung apărarea ucraineană. În afară de rapoartele platformelor de informații legate de Moscova, imaginea care reiese din regiunea nordică a Harkovului din Ucraina este a unei ofensive rusești stagnate, distruse de artileria ucraineană și roiurile de drone kamikaze, notează KievPost.

Rapoartele de știri au relatat pe scară largă de la sfârșitul lunii mai despre redistribuirea unor unități experimentate de atac cu drone din alte zone de pe front în sectorul Harkov. Transferul subunităților de la un comandament regional AFU la altul este rar și, în mod normal, autorizat doar de comandantul suprem al AFU, generalul Oleksandr Syrsky.

Printre unitățile de drone recent dislocate în sectorul Harkov se află o formațiune de recunoaștere și atac condusă de Robert Brovdi, un ofițer junior și organizator de donații voluntare cu o prezență masivă pe rețelele sociale. El a anunțat pe 1 iunie că unitatea sa, numită Ptachki Brovdi (Păsările lui Brovdi), și-a părăsit pozițiile din sectorul sudic Kherson la sfârșitul lunii mai și acum operează în regiunea Harkov, în apropierea satului Liptsy.

Întreaga grupare de atac Ptachki Brovdi este acum dislocată în noua zonă de operațiuni, a spus el. Unitatea, inițial o secțiune complet voluntară formată din câțiva entuziaști ai dronelor, s-a transformat într-o formațiune de dimensiunea unui batalion capabil să lanseze zeci de drone de atac FPV susținute de secțiuni proprii de bruiaj, recunoaștere și suport tehnic până la sfârșitul anului 2023. Ca majoritatea unităților de drone ucrainene, formațiunea este finanțată în mare parte din donații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel