Data publicării:

Dronă rusească cu explozibili destinată Ucrainei, prăbușită în Letonia. Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, condamnă incidentul

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
O dronă militară rusească, care s-a prăbușit sâmbătă în Letonia, transporta explozibili ce erau, cel mai probabil, destinați Ucrainei, înainte de a devia în spațiul aerian leton, au anunțat luni oficialii letoni, informează Reuters.

Atât România, cât și Letonia, ambele state membre NATO și susținătoare ale Ucrainei în războiul de peste doi ani și jumătate cu Rusia, au anunțat duminică că investighează cazuri de drone rusești care s-au prăbușit după ce au încălcat spațiul lor aerian.

Drona care s-a prăbușit în Letonia era de tip Shahed, un model de fabricație iraniană, a declarat comandantul Forțelor Armate Naționale din Letonia, general-locotenent Leonids Kalnins, în cadrul unei conferințe de presă, conform site-ului Delfi din Letonia.

Explozibilii aflați la bordul dronei, care ar fi trebuit să ajungă în Ucraina, au fost dezactivați după descoperirea aparatului pe teritoriul leton, a spus Kalnins în fața jurnaliștilor.

Drona s-a prăbușit în apropierea satului Gaigalava, aflat la aproximativ 90 de kilometri de granița cu Belarus, de unde se presupune că a pătruns în Letonia, conform unei declarații a Ministerului Apărării din Letonia, emisă luni.

Reacția NATO la incidentele cu drone

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a condamnat duminică aceste incidente, descriindu-le drept „iresponsabile și potențial periculoase”. Cu toate acestea, Geoană a subliniat că nu există indicii care să sugereze că ar fi fost vorba de un atac deliberat asupra statelor membre ale Alianței.

Aceste incidente subliniază tensiunile crescânde din regiune, pe fondul războiului din Ucraina și al implicării continue a Rusiei în acțiuni militare în apropierea granițelor statelor NATO. România și Letonia colaborează îndeaproape pentru a investiga și preveni alte încălcări ale spațiului lor aerian, ca parte a eforturilor de a asigura securitatea teritoriilor aliate în contextul actualului conflict.

Drone au căzut și în Constanța și Tulcea

Duminică dimineață, în jurul orei 03:00, locuitorii județelor Constanța și Tulcea au primit un mesaj RO-Alert care îi avertiza asupra riscului de cădere a unor obiecte din spațiul aerian. Acesta este primul avertisment de acest tip emis pentru Constanța, în timp ce în Tulcea astfel de mesaje au devenit obișnuite în ultimii doi ani, în contextul conflictului din Ucraina.

Autoritățile au recomandat cetățenilor să se adăpostească în beciuri sau adăposturi de protecție civilă și, în lipsa altor opțiuni, să rămână în case, departe de ferestre și pereții exteriori. Mesajul a avut o durată estimată de 90 de minute și a îndemnat populația la calm și precauție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel