Drept la vot pentru anumiți nevaccinați, interzis în Letonia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Drept la vot pentru anumiți nevaccinați, interzis în Letonia
Drept la vot pentru anumiți nevaccinați, interzis în Letonia
Parlamentul leton a aprobat vineri ca deputaţilor care refuză să se vaccineze împotriva COVID-19 să le fie interzis să voteze şi să participe la discuţii în legislativ, informează Reuters.

Măsurile restrictive, care includ şi o reducere salarială, au fost aprobate cu votul a 62 de parlamentari din totalul de 100 şi vor fi aplicate de luni până la mijlocul anului 2022.

Letonia, ţară cu una din cele mai scăzute rate de vaccinare din Uniunea Europeană, a fost prima care a reimpus un lockdown în această toamnă, când un nou val de infectări ameninţă să copleşească sistemul medical. Potrivit televiziunii de stat, nouă deputaţi au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19.

Ce spune inițiatorul legii

Interdicţia impusă parlamentarilor nevaccinaţi a fost necesară pentru a promova încrederea populaţiei în politicile guvernului de a aduce sub control epidemia, a declarat iniţiatorul legii, deputatul Janis Rancans, citat de serviciul de presă al legislativului.

Letonia, ţară cu 1,9 milioane de locuitori, a raportat până acum 236.765 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 şi 3.646 de decese asociate COVID-19, conform Agerpres.

Letonia vrea să îi concedieze pe nevaccinați. A fost declarată stare de urgență

Letonia vrea să îi concedieze pe nevaccinați. Parlamentul a adoptat o decizie prin care li se permite angajatorilor din să îi concedieze sau să îi transfere pe un regim de muncă la distanță pe angajații lor care refuză să se vaccineze anti-Covid.

Potrivit Reuters,  până acum, aproximativ 61% dintre adulții din Letonia s-au vaccinat cu schema completă, o rată de vaccinare mai scăzută decât media Uniunii Europene de 75%. Letonia este prima țară UE care a implementat un nou lockdown în această toamnă, după creșterea numărului de cazuri de infectare.

Noua lege le permite angajatorilor să suspende contractele de muncă și să nu-i mai plătească pe angajații care refuză să se vaccineze. Dacă este posibil, angajații pot fi transferați pe un regim de muncă de acasă. Ulterior, aceștia pot fi concediați în perioada de trei luni de după suspendare.

Noua legislație intră în vigoare din 15 noiembrie

Noua legislație intră în vigoare din 15 noiembrie și nu vor exista excepții nici pentru cei care au trecut recent prin boală.  Anterior, obligativitatea vaccinării în Letonia s-a aplicat doar angajaților din domeniul medical, din educație și din serviciile sociale.

Letonia a declarat stare de urgență

Letonia a declarat săptămâna trecută stare de urgenţă sanitară pentru trei luni din cauza creşterii bruşte a numărului de infectări cu noul coronavirus până la niveluri record, în contextul în care rata de vaccinare a populaţiei sale împotriva COVID-19 rămâne una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, informează AFP.

Numărul zilnic al infectărilor a depăşit deja pragul de 1.000 în această ţară cu 1,9 milioane de locuitori, înregistrând astfel un ritm de răspândire a pandemiei superior celui constatat în prima parte a anului 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel