Dreapta spaniolă a recâștigat Madridul. Partidul Popular a obținut aproape jumătate din locurile adunării regionale
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Dreapta spaniolă a recâștigat Madridul. Partidul Popular a obținut aproape jumătate din locurile adunării regionale  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Dreapta spaniolă a recâștigat Madridul. Partidul Popular a obținut aproape jumătate din locurile adunării regionale / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Partidul Popular câștigă a câștigat alegerile de la Madrid, dar nu reușește să obțină majoritatea. Partidul Isabelei Díaz Ayuso ocupă 65 din cele 136 de locuri.

Partidul Popular al Spaniei, conservator, a câștigat cu o victorie răsunătoare, dar nu a reușit să obțină majoritatea de 69 de locuri la alegerile regionale din Madrid. PP, condus de președintele regional în exercițiu Isabel Díaz Ayuso, a câștigat 65 de locuri în adunarea regională de 136 de reprezentanți și a ocupat mai multe locuri decât toate cele trei partide de stânga la un loc. Cu toate acestea, eșecul său de a trece pragul majoritar de 69 de locuri determină Partidul Popular să se bazeze pe ajutorul partidului radical de dreapta Vox, pentru a forma un nou guvern.

Eșec masiv pentru socialiști

Partidul Socialist al prim-ministrului Pedro Sánchez a suferit un eșec major care a fost agravat de vestea retragerii din politică a fostului său partener de coaliție, liderul Unidas Podemos, Pablo Iglesias. Nu numai că socialiștii au scăzut de la 37 de locuri la 24, dar au fost eliminați de pe locul doi de către partidul regional de stânga Más Madrid, care a ocupat 24 de locuri.

De asemenea, în ciuda câștigării a 13 locuri, cu doar un loc mai mult decât în ​​2019, Vox are acum un rol esențial în politica din Madrid. Extrema stângă, anti-austeritate, Unidas Podemos a câștigat 10 locuri, cu trei mai multe decât data trecută, și a ocupat locul cinci. Dar, pe măsură ce numărătoarea se apropia de sfârșit, Iglesias, care demisionase din funcția de viceprim-ministru în guvernul de coaliție pentru a candida la alegerile regionale, a anunțat că va părăsi politica spaniolă, precizează TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel