DRAME petrecute sub ochii politicienilor. Cristescu: Familii destrămate şi foşti colegi care au tras unii în alţii
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ
Foto cu rol ilustrativ
Florin Cristescu, profesor de istorie în cadrul Colegiului Național „Grigore Moisil” din Capitală, a vorbit, la DC News TV, despre o situaţie dramatică petrecută aproape de graniţa României.

Profesorul Florin Cristescu a  relatat situaţiile dramatice produse la nivel de familii sau mici comunităţi urmare a declanşării conflictului bosniac.

"La debutul conflictului bosniac, dincolo de elementul etnic, era un alt aspect, şi anume faptul că sârbii dominau regiunile rurale, în timp ce musulmanii erau concentraţi în oraşe. Încep, treptat, aceste epurări etnice în Bosnia, undeva în zona de est, în anumite oraşe. Este vorba şi despre formaţiuni paramilitare care participă la acest eveniment, dar asta după ce sârbii refuzaseră să participe la un referendum. Treptat se ajunge la acest lucru, oamenii erau uimiţi, au loc chiar şi manifestări pentru pace la Sarajevo unde merg oamenii braţ la braţ şi încearcă, cumva, să împiedice acest lucru. După care ele ating apogeul o dată cu masacrul de la Srebrenica.

Acelaşi lucru se petrece şi în zonele controlate de musulmani. Mă refer la oraşul Sarajevo unde cam toţi sârbii de acolo – cu excepţia anumitor zone de la suburbii – au fost forţaţi să plece. Şi e o tragedie. Adică politicienii sunt undeva deasupra şi ne gândim la oameni. Pentru că au fost situaţii foarte triste ale unor familii mixte; nu era ceva din comun să existe o familie mixtă formată dintr-un sârb şi o soţie musulmană sau invers. Au fost situaţii în care vecini, prieteni, foşti colegi de şcoală au ajuns să tragă unii în alţii, pe ideile acestea. Deci e un fenomen destul de grav care s-a petrecut în proximitatea noastră", a povestit, în emisiunea 'Apel la Istorie', profesorul Florin Cristescu.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel