Drama românilor din Cernăuți. Marin Gherman: Anul trecut, când a căzut prima zăpadă, se gândeau cum vor sărbători Crăciunului. Acum se gândesc dacă vor avea curent / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Claudia Calotă
WhatsApp
Fotografie de la Laura James: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/confortabil-comod-placut-ocazie-6102044/
Fotografie de la Laura James: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/confortabil-comod-placut-ocazie-6102044/
Iarna anului 2021 îi făcea pe românii din Cernăuți să se gândească la Crăciun și Revelion. Iarna anului 2022 îi face să se gândească dacă vor avea curent și căldură.

Despre acest subiect a vorbit jurnalistul Marin Gherman la interviurile ȘtiriDiapora.ro în cadrul proiectului „Apel la educație”.

Marin Gherman, care se află la Suceava după invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia, a discutat despre cum este afectată comunitatea de români de acest conflict.

„Ucraina s-a schimbat foarte mult. Instabilitatea și nesiguranța sunt procese noi care cu greu pot fi comparate cu situația de acum un an. Este o diferență mare între prima zăpadă căzută anul acesta în Cernăuți față de anul trecut. Discutam cu colegii mei de la Cernăuți și îmi spuneau că anul trecut, în noiembrie, când au văzut primii fulgi, se gândeau cum vor sărbători Revelionul și Crăciunul, iar anul acesta se gândesc oare ce va fi mâine, cât timp va mai fi curent electric, vor avea apă și căldură? Este o situație mai mult decât complicată acolo. Chiar dacă zonele unde se află comunitățile de români sunt departe de front, războiul le-a afectat”, a zis jurnalistul Marin Gherman.

Emisiunea face parte din cadrul campaniei „Apel la Educație", realizată cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Despre Marin Gherman

Marin Gherman este director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (Cernăuți, Ucraina), doctor în științe politice. În 2010 a absolvit cu mențiune Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, iar în 2014 – își susține teza de doctorat, având ca temă de cercetare „Teoriile capitalului social în studierea proceselor de integrare europeană din cadrul societăților postsocialiste (studiu de caz Ucraina, România)”.

Este lector univ. asociat al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, editorialist la Veridica – publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est, jurnalist la Libertatea (București).

Președinte-fondator și redactor-șef al Centrului Media BucPress, care include patru organe de presă de limba română: Agenția de știri BucPress, Radio Cernăuți, BucPress TV și revista BucPress. Este redactor-șef adjunct la revista de istorie și cultură „Glasul Bucovinei” (Cernăuți – București). Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Societății Scriitorilor Români din Cernăuți.

Autor de studii publicate în reviste de specialitate, coautor a cinci monografii științifice: „Societatea civilă și capitalul social în noile state membre ale UE” (Cernăuți, Tehnodruk, 2015), „Sprache Politik und Konflikte in der Ukraine, Republik Moldau und Georgien” (Leipzig, 2017), „Peisajul etnocultural și etnopolitic al regiunilor de frontieră din Ucraina, R.Moldova și România. Retrospectivă istorică și actualitate” (Cernăuți, Tehnodruk, 2018), „Intersecții educative: dialog cu minoritățile naționale din regiunile Cernăuți și Transcarpatia” (Drogobici, Tek-LTD, 2020), „COVID-19. Dimensiuni ale gestionării pandemiei” (Iași, Editura Junimea, 2020).

A fost consultant politic, șef al birourilor electorale, manager al campaniilor informaționale și proiectelor internaționale de analiză a presei,  coordonator al proiectelor transfrontaliere finanțate de UE și altor programe de granturi.

Interese științifice: teoria și practica acumulării capitalului social, procesele de integrare europeană în statele din Europa Centrală și de Est, procesele informaționale, evoluția mass-media, relațiile ucraineano-române, procesele geopolitice actuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel