Dragoş Săvulescu este LIBER. UPDATE: Ministerul Justiției, REACȚIE după decizia din Grecia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Dragoș Săvulescu, alături de soția sa, Angela Martini
Dragoș Săvulescu, alături de soția sa, Angela Martini
Milionarul Dragoş Săvulescu a ieşit din închisoarea din Grecia, după o decizie a instanţei. 

Update: Ministerul Justiţiei a reacţionat pe această temă. 

"La data de 9 august 2021, în Republica Elenă, cetățeanul român SĂVULESCU EMIL-DRAGOȘ a fost arestat provizoriu, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autoritățile judiciare române, în baza unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare.

Arestarea a fost dispusă ca urmare a existenței acestui mandat european de arestare, procedura executării fiind o procedură ce se derulează între instanțe în mod direct, respectiv instanța română şi cea străină.

În consecință, instanța din Republică Elenă este competentă, potrivit Deciziei Cadru 2002/584/JAI să decidă asupra modalității de executare a acestui mandat european de arestare şi predării persoanei solicitate. Procedura de executare a mandatului european de arestare se desfășoară potrivit legislației elene, în termenele şi condițiile prevăzute de aceasta.

Ministerul Justiției, ca autoritate centrală, își exercită atribuțiile conform competenței legale.

În această calitate, Ministerul Justiției are atribuții strict administrative (decurgând din principiul separației puterilor în stat), respectiv de primire, respectiv transmitere a mandatelor europene de arestare emise de către autoritățile judiciare române și străine, de a acorda sprijin autorităților implicate în această procedură, în special în vederea facilitării comunicării, respectiv de a ține evidențe statistice.

Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală, nu este implicat în procedură şi nu a fost solicitat, până în prezent, în vederea facilitării comunicării de către instanțe", transmite instituţia.

- ştirea iniţială - 

Judecătorii din Grecia au decis ca omul de afaceri Dragoş Săvulescu, reţinut acum câteva zile după apariţia unor fotografii pe reţelele sociale, să fie eliberat din închisoare şi plasat sub control judiciar până la o sentinţă definitivă. Judecătorii urmează să analizeze cererea de predare în România. 

Fostul acționar de la Dinamo, Dragoș Săvulescu, a fost reținut de autoritățile din Grecia, în noaptea de duminică spre luni, în timp ce se afla pe insula Mykonos, deși nu avea voie să părăsească Italia, potrivit Mediafax.

Iubita lui Dragoș Săvulescu a postat, pe rețelele de socializare, imagini în care afaceristul Dragoș Săvulescu apărea în Grecia, pe insula Mykonos. Dragoș Săvulescu avea un mandat de arestare pentru o condamnare de 5 ani de închisoare cu executare. În acelaşi dosar a fost condamnat şi Radu Mazăre, în prezent încarcerat.

Condamnat la 5 ani și jumătate în dosarul retrocedărilor ilegale din Constanța și Mamaia

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv contestaţia la executare formulată de fostul finanţator al clubului Dinamo, Dragoş Săvulescu, în care acesta solicita să-i fie anulată condamnarea de 5 ani şi jumătate închisoare primită în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa şi Mamaia. 

Dragoş Săvulescu a fugit în România înainte de a fi condamnat definitiv, el stabilindu-se în Italia, unde Curtea de Apel din Napoli i-a comutat pedeapsa într-una cu suspendare. Decizia instanţei din Napoli se aplică însă doar pe teritoriul acestei ţări. Omul de afaceri figurează în continuare pe site-ul Poliţiei Române la rubrica 'persoane urmărite', pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare de către Curtea de Apel Bucureşti.

Săvulescu fusese salvat de justiția italiană

Dragoş Săvulescu a fugit din România înainte ca instanţă să îl condamne definitiv şi s-a stabilit în Italia, unde Curtea de Apel din Napoli a respins cererea României de extrădare. Mai mult, judecătorii italieni i-au transformat cei cinci ani şi jumătate închisoare cu executare în doi ani şi cinci luni, dar cu suspendare.

În motivarea deciziei Curţii de Apel din Napoli, judecătorii italieni spun că Dragoş Săvulescu are afaceri în Italia, vorbeşte limba italiană şi nu se impune ispăşirea pedepsei în România.

VEZI Dragoș Săvulescu, reținut de polițiști în Grecia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel