Dragonul de mare. O fosilă impresionantă a fost descoperită de paleontologii britanici
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
În Marea Britanie a fost descoperită fosila unui dragon de mare, care a impresionat comunitatea științifică datorită stadiului său de conservare. 

Paleontologii din Marea Britanie au descoperit fosilele unui „dragon de mare” preistoric gigant, cunoscut sub numele de ihtiosaur. Se crede că scheletul de 9,8 metri este cel mai mare și cel mai complet set de fosile găsite în țară, scrie RT. Specimenul, care a fost găsit pe fundul unui rezervor anul trecut, a fost descris ca o „descoperire cu adevărat fără precedent” și „una dintre cele mai mari descoperiri din istoria paleontologică britanică”. Numai craniul de 1,8 metri al animalului a fost cântărit la o tonă. 

Ihtiosaurii, care sunt numiți în mod obișnuit „dragoni de mare” datorită dinților și ochilor lor mari, au apărut pentru prima dată în urmă cu aproximativ 250 de milioane de ani și au înotat mările la vremea dinozaurilor, înainte de a dispărea cu aproximativ 90 de milioane de ani în urmă. În cazul descoperirii, animalul a trăit în urmă cu aproximativ 180 de milioane de ani.

Un ihtiozaur poate ajunge la 20 de metri

Deși adesea sunt clasificate greșit ca dinozauri înotători, se înțelege că aceste reptile marine carnivore au evoluat din reptile terestre necunoscute cu mult înainte de apariția primilor dinozauri. În general, asemănătoare cu delfinii la forma corpului, cea mai mare specie de ihtiosauri ar putea crește chiar și mai mult de 20 de metri în lungime.

Se crede că specimenul aparține unei familii numite Temnodontosaurus trigonodon, dar testele vor dezvălui dacă ar fi putut fi membru al unei ramuri încă nedescoperite. Acesta a fost descoperit în timpul lucrărilor de amenajare a urbanistică în februarie 2021. O lagună din rezervorul de apă Rutland a fost apoi drenată și săpată în septembrie.

O descoperire confundată cu niște ”conducte”

„Când paleontologii și echipa noastră au descoperit scheletul complet și l-au ridicat folosind un tractor cu încărcător, capul era la fel de mare ca mine și am o înălțime de doi metri. Este o fiară extraordinară”, a declarat Joe Davis, a cărui echipă a găsit specimenul, pentru Daily Mail. 

Davis, un ecologist la Leicestershire and Rutland Wildlife Trust, a spus că inițial echipa „a bănuit crestele pe care le-am văzut pe fundul noroios al rezervorului ca fiind probabil doar conducte”. Dar Dean Lomax, un expert în ihtiosauri care a lucrat pentru a excava fosila, a descris-o drept „una dintre cele mai mari descoperiri din istoria paleontologică britanică”.

Numind Regatul Unit drept „locul de naștere al ihtiosaurilor”, Lomax a declarat pentru BBC că fosilele animalelor au fost „descoperite aici de peste 200 de ani” și a confirmat că specimenul din Rutland a fost cel mai mare găsit în țară până în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel